Районен съд - Малко Търново днес стана на един век
Районен съд - Малко Търново днес стана на един век / netinfo

Районен съд - Малко Търново отбеляза днес 100-годишния си юбилей в присъствието на официални лица от съдебната и местната власт и местната общественост. Гости на юбилея бяха председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Елка Атанасова - членове на Висшия съдебен съвет, Яни Бахчеванов - председател на Апелативен съд - Бургас, Боряна Димитрова - председател на Окръжен съд - Бургас, председатели на районните съдилища в областта, кметът на община Малко Търново - Илиян Янчев и други.
Заедно с местната общественост те посрещнаха първия председател на Районен съд - Малко Търново Никола Котаров, чиято роля пресъздаде актьорът Юри Ангелов. Възстнановка на историческите събития показа как той поема поста в малкотърновския съд. След това председателите на Окръжен съд - Бургас Боряна Димитрова и на Районен съд - Малко Търново Мария Москова откриха паметна плоча посветена на 100-годишния юбилей.
Кметът Илиян Янчев връчи официално „Почетения знак на община Малко Търново" за „принос за съхраняване и развитие на ценностите на демократичното общество и за повишаване доверието в съдебната система в общината", с който местният Общински съвет удостои съда.
Председателят на ВКС проф. Груев поднесе "Почетния знак на Върховния касационен съд" на председателя на Районен съд - Малко Търново. Той се обърна с поздравления към съдиите и съдебните служители работили тук и местната общественост, и ги увери, че "в центъра на Странджа винаги е имало и ще има съд, защото хората тук го заслужават". Той пожела на магистратите и съдебните служители "да работим както учредителите на Българската държава, които са имали мъдростта веднага след освобожданието на този край, да подпишат указ на създаването на съд в Малко Търново".