10.6% е безработицата в Добричка област през септември
10.6% е безработицата в Добричка област през септември / Дарик Добрич

Равнището на безработицата в Добричка област през септември е 10.6% и бележи ръст с 0.5 пункта спрямо предходния месец, съобщиха от Бюрото по труда. Увеличението на безработицата се дължи на големия брой младежи, които се регистрираха в бюрата по труда, за да се включат в програма „Старт на кариерата”, както и на започналото в края на активния туристически сезон освобождаване на заетите в сезонни дейности.

Броят на регистрираните безработни е 8470 при 8054 за миналия месец. Като безработни са регистрирани и 18 мигранти. 12 от тях са от Русия, 3-ма от Украйна, по един от Армения, Казахстан и Виетнам.  По-голямата част от чужденците търсят работа с сферата на туризма и като учители.

В Добрич равнището на безработицата е 5.8% при 5.3 за миналия месец. В сравнение със същия период на миналата година безработицата в областния център намалява с 0.3 пункта.

На работа през септември са постъпили 532-ма безработни от региона. През месеца е осигурена заетост и за 91 младежи до 29 години, от които 32-ма са на възраст до 24 години.