Несигурността на работното място често стресира българите
Несигурността на работното място често стресира българите / снимка: БГНЕС, архив
Несигурността на работното място често стресира българите
75765
Несигурността на работното място често стресира българите
  • Несигурността на работното място често стресира българите

Несигурност на работното място и тормоз по време на работа са най-честите причини за стрес при работещите българи, показва проучване на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа.

Данните сочат, че над 50% от работещите у нас смятат, че случаите на стрес на работното място са чести и много чести, а едва 7% не се чувстват стресирани. Проучването беше представено от КНСБ по повод Европейската седмица по безопасност и здраве при работа.

Здравеопазването и образованието са сред секторите с най-висок риск от стрес на работното място, обясни Слава Златанова от федерацията по здравеопазване към КНСБ. Тя даде за пример резултатите от анкета, проведена сред 95 акушерки и медицински сестри.

„Като потърпевши от физическо насилие са се заявили четири, две не са предприели нищо, една е споделила случая с колеги, а последната е докладвала случая на синдикалния председател. Но какви са последствията в свободен разговор. Те казват „Имам тревожни мисли и спомени за инцидента, станах свръхчувствителна и предпазлива”, разказа Златанова.

По думите й 82% от анкетираните са посочили, че са подложени на устен тормоз. „Но на въпроса как реагирахте, отново срещаме „Не предприех нищо”. Само 5% от тях са се обърнали към работодателя. При нагрубяване и малтретиране отговорите, които получихме, са „Казах на лицето да престане”, „Нищо не предприех”, „В безизходица сме, те са ръководители”, коментира тя.

От КНСБ припомниха, че превенцията е най-ефективната мярка за борба със стреса на работното място. Това може да стане чрез модел за оценка на риска от стрес и програми за неговото намаляване.