Швеция прекрати търсенето на тайнствената подводница
Швеция прекрати търсенето на тайнствената подводница / БГНЕС

Шведското министерство на отбраната заяви, че прекратява издирването на предполагаема чуждестранна подводница във водите на Стокхолмския архипелаг след едноседмична операция, предадоха световните агенции.

"Повечето кораби и подразделения на морската пехота се завърнаха в пристанището", но някои сухопътни сили ще останат в района, посочиха шведските военни.

От миналия петък над 200 военни, "стелт" кораби и хеликоптери претърсваха водите в района на Стокхолмския архипелаг след съобщения за чуждестранна подводна активност, за която се подозираше, че е от руска подводница.

Армията заяви, че е получила надеждни сведения за дейност на чужди подводници или водолази с подводен апарат.

Военните не назоваха поименно никоя страна във връзка с предполагаемото проникване, но повечето анализатори предположиха, че става дума за Русия. Местен вестник допусна, че подводницата може да е аварирала.

Руското министерство на отбраната заяви, че няма руска подводница в този район и прикани Швеция да отправи запитване до Холандия дали не става дума за холандската подводница "Брюинвис", която миналата седмица е изпълнявала задачи близо до Стокхолм.

Достъп до Балтийско море имат девет държави - Швеция, Русия, Германия, Дания, Латвия, Литва, Полша, Финландия и Естония. Със собствен подводен флот разполагат само Русия, Германия, Полша и Швеция.

Източник: БТА