34 л/кв. м дъжд се изля над региона, Белица скъса временния понтон при Килифаревския манастир
34 л/кв. м дъжд се изля над региона, Белица скъса временния понтон при Килифаревския манастир / DarikNews.bg, архив

Обилните валежи повишиха значително нивото на река Белица при Килифарево и през нощта водите й са излезли от коритото, съобщи кметът на града Димитър Събев. Около 1,00 часа реката е преляла, но няма наводнени дворове и къщи. Нивото се е покачило с над метър и половина, каза кметът. Тази сутрин равнището е спаднало и реката се е прибрала в коритото си, към момента няма никаква опасност за жителите на населеното място, успокои Събев.

През нощта водите на Белица са отнесли временния понтон при Килифаревския манастир, който беше монтиран през лятото на мястото на моста, разрушен при наводнението на 19 юни. Временното съобъжение, построено от военните, е скъсано в лявата част на брега откъм манастира и се държи само в дясната си част, уточни кметът. И допълни, че до манастира в момента може да се стигне само през село Нацовци.

34 л/кв. м дъжд се изля над региона, Белица скъса временния понтон при Килифаревския манастир
netinfo

34 литра на кв. метър е количеството дъжд, паднало на територията на Великотърновски регион през последното денонощие, сочи справката на НИМХ.

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов до 4,00 часа тази сутрин лично е координирал информацията и ръководил действията, свързани с високите нива на реките. Експерти от общината са направили многократни обходи на опасните за заливане места на реките. В 3,00 ч. река Янтра при моста до квартал „Чолаковци” е достигнала 6 м при критични нива от 8,5 м  и след това постепенно е започнала да понижава нивото си.

Кметовете на населени места са осъществявали постоянно наблюдение и с тях е поддържана връзка за даване на данни за състоянието на реките. В Дебелец и Килифарево високите нива на водите на реките са довели до частично заливане на земеделски земи в най-ниските участъци. Няма залети и пострадали хора, къщи и сгради. При Стария мост в Дебелец има затлачени, влачени от високите речни води дървета. Веднага след понижаване на речното ниво ще бъдат предприети мерки за тяхното почистване.

Във Велико Търново, Дебелец и Килифарево със съдействието на полицията са били изпратени три патрулни коли за наблюдение и в готовност за оказване на подкрепа при необходимост. В момента речните нива на територията на общината са относително високи, но безопасни, уверяват от администрацията. С оглед на очакванията за нови валежи и през днешния ден остава в сила разпореждането на кмета Даниел Панов за постоянно наблюдение на реките и докладване за тяхното състояние.