Задържаха ръководството на ДАИ-Плевен заради „такса спокойствие”
Задържаха ръководството на ДАИ-Плевен заради „такса спокойствие” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Директорът на „Автомобилна администрация-Плевен” и още петима служители на агенцията са задържани заради изнудване на транспортни фирми и корупционни практики. Задържан е мъж, за който е установено, че е криминално проявен, който бил посредник между служителите на ДАИ и фирмите.

Инспекторите са изисквали от транспортните фирми плащане на месечен абонамент и са настоявали извършването на годишни технически прегледи да става в точно определен пункт.

„Такса спокойствие” е била изисквана и от собственици на транспортни фирми и техни представители. Установени са случаи на плащания при извършени пътни нарушения. Служителите на ДАИ са търгували и с издаване на лицензи за управление на МПС.

Операцията е проведена съвместно от Софийска градска прокуратура и ДАНС. До момента броят на фирмите, обект на изнудване, е над 10. Претърсени са служебни помещения в сградата на ДАИ, пункт за извършване на годишни технически прегледи, адреси, офиси, жилища и автомобили.

Това е вторият подобен случай за последните месеци, след като през август, бяха задържани директорът и част от служителите на ДАИ-Велико Търново, заради корупционни схеми.