Карта показва историята на България
Карта показва историята на България / DarikNews.bg

ВМРО - Стара Загора ще дари на кабинетите по история във всички училища в община Стара Загора карта, показваща история на България. По този начин организацията ще отбележи 121 години от създаването си с благотворителна инициатива.

Картата е създадена през 1933 година от старозагореца Димитър Демирев. Преиздадена е през месец май в 10 - хиляден тираж. Картата е с размери 200х80см. Ръководството на всяко учебно заведение ще реши дали да приеме дарението. Спортното училище в Стара Загора вече се е включило в кампанията и е взело своята карта.

"Нашата идея беше провокирана от нашумелия преди месеци скандал за отпадане на част от историята ни от учебниците за ученици от 3-ти до 7-ми клас. Ние искаме да сме максимално полезни и подрастващите да знаят великата история на родината си. Народ, който не знае историята си е обречен на гибел", коментира областният координатор на ВМРО Антон Андонов.

От организацията допълниха, че съвместно с Музеят на Яворов в Чирпан ще отбележат и 100-годишнината от смъртта на великия поет. Във вторник от 17,30 часа в Регионална библиотека "Захарий Княжески " ще бъде представена книгата "Яворов и Македония", а в сряда в Чирпан ще се проведе македонска вечер.