Принципните различия между ГЕРБ и АБВ остават, но е възможна подкрепа
Принципните различия между ГЕРБ и АБВ остават, но е възможна подкрепа / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ГЕРБ: Принципните различия с АБВ остават
75737
ГЕРБ: Принципните различия с АБВ остават
  • ГЕРБ: Принципните различия с АБВ остават

Без коалиционно споразумение премина и втората среща между ГЕРБ и АБВ. След два часа консултации двете политически сили не отговориха ще скрепят ли разговорите със споразумение в следващите дни.

От партията на Бойко Борисов подчертаха само, че са обсъдили и допирните си точки и тези, по които нямат съгласие с АБВ.

„Разговорите протекоха така, че установихме нашите особени позиции - политически различия, които взаимно приемаме. Обсъдихме доста теми, които са свързани с актуалните мерки по управлението на държавата след конституирането на парламента, и въпроси, свързани със съставянето на правителството”, коментира след срещата Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

„Удовлетворени сме, че получихме общо разбиране по най-важните и болни теми в момента - финансовата стабилност, случая с КТБ, възможността за бързо отблокиране на европейските средства и тяхното използване. Обсъдихме и възможните реформи, които оттук нататък правителството трябва да проведе и по някои от тях получихме съгласие за конструктивни позиции от страна на АБВ”, заяви още Бъчварова.

„Призоваваме, не за първи път, всички политически сили в парламента да оставят за малко настрана партийните си програми и да потърсим това, което е важно за държавата, поне за следващите месеци до края на годината”, обърна се пред журналистите Ивайло Калфин от АБВ.

„По отношение на коалицията, която колегите от ГЕРБ имат отговорност и ще направят - разговорите продължават. Ние настояваме на мнението си, което сме го изразили не един път и го повторихме още един път, че тази ситуация в държавата предполага за нас максимално широка коалиция, включително с участието на Социалистическата партия”, посочи той.

„В дясноцентристка коалиция АБВ трудно би могло да участва, което не означава, че ние няма да подкрепим конкретни политики”, допълни Калфин.