Лекарят на годината: Бавно и постепенно угасваме
Лекарят на годината: Бавно и постепенно угасваме / © Thinkstock/Getty Images
д-р Костадин Чифлигаров
75735
д-р Костадин Чифлигаров
  • д-р Костадин Чифлигаров

За 7 години анестезиолозите в България са намалели близо четири пъти. Това каза в ефира на Дарик наградения за „Лекар на годината“ за 2014 на регионално ниво, анестезиологът от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив д-р Костадин Чифлигаров.

През 2007-ма анестезиолозите в страната бяха около 2700, а сега сме близо 700, обясни медикът.

По думите му, отливът на кадри се е усетил най-сериозно в държавните болници, откъдето освен млади лекари напускат и опитни специалисти.

Според анестезиологът големият проблем с дефицита на лекари е, че медиците с голям стаж, които трябва да обучават младите кадри напускат системата. Най-често това се случва заради незадоволителното заплащане и липсата на добри условия на труд, коментира още д-р Чифлигаров. Икономическата нестабилност и несигурността на ежедневието пък принуждават медиците да работят извън страната.

Според лекаря, проблемите в здравеопазването са толкова много, че те трябва да спрат да се дискутират, а да решават.

Дискусиите продължават по високите нива на управлението на държавата, но като практикуващ лекар, който е най-близо до хората, ви уверявам, че почти не се усеща опита да се стабилизира здравеопазването, коментира д-р Чифлигаров.

По думите му, практикуващите лекарите са изпаднали в летаргия под формата на бавно и постепенно угасване.

Ако в тази държава не се приеме, че здравеопазването е приоритет номер 1 и не се мисли за сериозни и скъпи програми за съживяване на системата, нищо няма да се промени, категоричен бе анестезиологът.

/Цялото интервю с д-р Костадин Чифлигаров, чуйте в прикачения аудио-файл/