За 9 месеца засякоха над 3500 нарушения на трудовото законодателство
За 9 месеца засякоха над 3500 нарушения на трудовото законодателство / Дарик Добрич

826 проверки са извършили екипи на Инспекцията по труда в Добрич за деветте месеца на тази година, съобщават оттам. При извършения контрол са констатирани 3561 нарушения на трудовото законодателство. Приложени са 3402 принудителни мерки за отстраняването на допуснатите нередности.

Сред мерките предприети от инспекторите са спиране на машини и съоръжения в случаите, когато те представляват опасност за живота и здравето на работещите и отстраняване от работа на лица, които не са притежавали изискващата се правоспособност или не са инструктирани за извършване на възложената им работа. Направени са и предписания за въвеждане на специален режим на работа.

За деветмесечието са съставени 176 акта за нарушения на трудовото законодателство, от които 53 са за неизпълнени предписания, предимно за неизплатени трудови възнаграждения.
На базата на съставените актове са издадени наказателни постановления, като сумата на влезлите в сила наказателни постановления за този период е 225 300 лева.
През разглеждания период са постъпили 219 искания и сигнали за нарушения на трудовото законодателство, разгледани и решени са 206.

През периода саразгледани и 230 искания за работа на непълнолетни лица, 5 искания за прекратяване на трудовите договори на лица попадащи под закрилата на Кодекса на труда, както и други разрешителни и регистрационни дейности - разрешения за извършване на взривни работи, регистриране на КТД, възстановяване на изгубени или унищожени трудови книжки.