На върха на ножа дава шанс на непрофесионални готвачи
На върха на ножа дава шанс на непрофесионални готвачи / dariknews, архив

Кулинарно състезание за непрофесионалисти ще се проведе на 8 ноември в Русе. Организатори на инициативата, наречена „На върха на ножа“ са Клубът на професионалните готвачи в Русе, Професионалната гимназия по туризъм и ресторант Балкантурист.

Идеята е в състезанието да участват представители на 12 институции, които да приготвят ястие заедно с ученик от гимназията по туризъм. Те ще имат час и половина да направят основно ястие в две порции, като едната ще бъде за дегустация на журито, а другата ще бъде включена в изложба на всички участници.

Първите трима ще получат сертификат за участие от Световната асоциация на професионалните готвачи, съобщи председателят на русенския клуб Ивайло Димитров. Той обясни, че идеята на състезанието е да се поощрят младите хора да харесват професията на готвача, която в момента не е особено престижна в България.

Димитров коментира още, че в момента недостигът на кадри в ресторантьорството и хотелиерството е голям, заради лошите условия на работа и на заплащане. На хората в бранша е нужно и периодично обучение в новостите в тази професия, което е една от амбициите на Клуба на професионалните готвачи в Русе.

Провеждането на състезанието „На върха на ножа“ е прелюдия към следващо състезание, този път за професионалисти. То ще се проведе на 29 и 30 ноември в Русе.