Икономически форум в Поморие събра арабски, турски, руски, казахстански и виетнамски инвеститори
Икономически форум в Поморие събра арабски, турски, руски, казахстански и виетнамски инвеститори / netinfo

Дипломатически представители от арабски страни, Русия, Казахстан, Турция и Виетнам, както и представители на мултинационални компании се включиха във второто издание на Международния икономически форум „Новата икономика на България-Пътят на Изток"
Над 2 млрд евро инвестиции от арабските страни пранира да бъдат привлечени в страната Българо-арабската бизнес асоциация. Нейният председател зияд Ел Масри посочи като успешни стъпки в тази посока връщането на арабските туристи по нашите морски курорти. Общо 3800 гости от Кувейт, Саудитска Арабия и други държави от региона са посетили Южното Черноморие през тази година. За сравнение приходите от Сърбия от уикенд почивки на арабски туристи надхвърлят 1.2 млрд евро.
Основни причини за пречките пред увеличаване на броя на тези туристи в България са тежките визови ограничения и липсата на посолства и представителства в повечето страни от Арабския свят.
Пред участниците във форума дипломатическият представител на Руската федерация изрази готовността на своите сънародници да инвестират серозно у нас, но предположи, че въведените икономически санкции от ЕС спрямо Русия ще забавят този процес.
По време на презентациите стана ясно ,че държавата Мароко е вторият основен инвеститор в АФрика след ЮАР, но за съжаление все още не е направено достатъчно, за да могат мароканските инвеститори да проявят подобаващ интерес към България.