Великият Оскар де ла Рента
Великият Оскар де ла Рента / Guliver/Getty Images

Дизайнерът Оскар де ла Рента, прочут в цял свят с красивите си романтични рокли, почина в понеделник на 82-годишна възраст, предаде Франс прес.

Новината, съобщена от ABC News, която цитира член на семейството, беше потвърдена и в интернет сайта на стилиста, на чиято заглавна страница се появи подписът му на тъмен фон, без никакъв коментар.

Оскар де ла Рента, който е доайенът в семейството на американските дизайнери, беше болен от рак от доста години. Според "Ню Йорк таймс" той е починал в къщата си в Кент, в Кънектикът, близо до Ню Йорк.

Оскар де ла Рента получава американско гражданство през 1969 година. Смятан за един от най-великите стилисти в света, той е прочут главно с красивите си романтични рокли.

Негово творение беше сватбената рокля в цвят слонова кост, с която съвсем наскоро ливанската адвокатка Амал Аламудин се омъжи за Джордж Клуни.

Роден в Доминиканската република на 22 юли 1932 година, Оскар де ла Рента става известен през 60-те години, когато облича първата дама на САЩ Жаклин Кенеди.

През дългата си кариера от над 50 години той е обличал повечето първи американски дами - освен Жаклин Кенеди, Нанси Рейгън, Хилари Клинтън и Лора Буш високо ценяха таланта. Както и много актриси, знаменитости, короновани особи, между които Сара Джесика Паркър, Пенелопе Крус или йорданската кралица Нур.

Женствените му и изтънчени рокли, превърнали се в негова запазена марка, редовно се появяваха на червения килим. Оскар де ла Рента успя да представи последната си колекция на Седмицата на модата в Ню Йорк.

Снимки от представянето можете да видите тук

От дълго време той търсеше човек, който да оглави модната му империя в Ню Йорк, която той основава през 1965 година.

Само преди седмица Оскар де ла Рента номинира британеца Питър Копинг на поста креативен директор на бранда. Копинг, който в продължение на пет години беше артистичен директор на модна къща "Нина Ричи", трябва да поеме поста от 3 ноември.

Обявявайки номинацията му, Оскар де ла Рента беше обещал, че ще "участва активно в тази смяна".

На 18 години Оскар де ла Рента, който е от заможно семейство - баща му е работил в застрахователния бранш, заминава за Мадрид. Първоначалното му намерение е да учи живопис и той започва да посещава академията в Сан Фернандо. Тогава се появява интересът му към модата. Започва да работи като помощник при Кристобал Баленсиага, когото смята за свой ментор. След това заминава за Париж, където става асистент на Антонио Кастило в модна къща "Ланвен". Преди да основе собствената си марка през 1965 година, известно време работи за Елизабет Арден.

В периода 1993-2002 той създава колекциите от кутюр на модна къща "Балмен".

Оскар де ла Рента е получил множество отличия в кариерата си, между които наградата "Дизайнер на годината" през 2000 и 2007, която се присъжда от Съвета на американските модни дизайнери. През 1989 същата организация го удостои и с приза "Джефри Бийн" за цялостната му кариера.

Стилистът е бил женен два пъти, първия път за французойката Франсоаз дьо Ланглад, починала през 1983. Втората му съпруга е американка, Анет Енгълхард Рийд. От двата си брака той имаше седем доведени деца и осиновен син.

Източник: БТА