90 % от изоставените бебета са ромчета
90 % от изоставените бебета са ромчета / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бебета, които се изоставят от родителите си веднага след раждането, са предимно ромчета. За техния етнически произход не се води статистика, но наблюденията показват, че във Варна те са около 90 %, заяви в студиото на Дарик Анна Конукова, началник отдел „Закрила на детето“ към Агенцията за социално подпомагане в морския град . Всеки месец в региона средно 3-4 деца се изоставят още в родилния дом и не се забелязва тенденция за намаляване на броя им. Родителите най-често са взели предварително решението да се откажат от новородените си.

Почти всички бебета с тежки увреждания като церебрална парализа или липса на органи се оставят за отглеждане от държавата. Напоследък социалните служби отчитат, че при новородени със синдрома на Даун родителите им решават да се грижат за тях, а не ги оставят в домовете.

Най-често деца с увреждания се осиновяват от семейства в САЩ. Само през настоящата година двама малчугани са намерили нови американски родители. Много осиновители има и от Италия, Холандия, Испания, Франция.

„Екип за ранна интервенция от лекари и психолози съветва родителите какво може да бъде развитието на децата с увреждания и понякога това има положителен ефект. Приемните семейства, които във Варна и Аксаково са около 115, не са склонни да се грижат за деца с тежки увреждания. След раждането си те се настаняват в дом „Майка и дете“ в квартал „Виница“, където в момента има около 60 малчугани до 3-годишна възраст. При някои от тях процедурите за възстановяване дават резултати и децата намират осиновители“, каза още Конукова.

Отделът „Закрила на детето“ води дела за лишаване от родителски права на ромска фамилия със седем деца. Всички те вече са изведени от семейството, тъй като са били карани да просят и са ставали жертви на физическо насилие. При подобни сигнали се прави оценка на ситуация и на риска. Ако той е висок, детето се извежда от семейството. Често сигналите се подават от съседи. Преди няколко месеца е имало случай с 12-годишно момиче, оплакало се, че майка му става жертва на насилие от мъжа, с когото живее на семейни начала.

Децата с аутизъм трудно се интегрират в група и се нуждаят от индивидуален подход. Работата с тях започва още от 3-годишна възраст в специализираните центрове във Варна, добави Конукова. В нейния отдел не са постъпвали сигнали за насилие над деца с увреждания.