Дъжд, силен вятър и ниски температури
Дъжд, силен вятър и ниски температури / Sofia Photo Agency, архив

Дъжд, силен вятър и ниски температури се очакват в почти цяла Европа. Ураганът Гонзало прекосява Атлантическия океан и ще достигне нашия континент, съобщава Нова телевизия.

Първи ще бъдат засегнати британските острови. От утре там се очакват проливен дъжд и вятър със скорост до 100 километра в час. Макар и с по-малка сила, циклонът ще достигне и Балканите. Валежи и силен вятър се очакват в Сърбия и Черна гора в сряда.

У нас студеното време също идва през следващите няколко дни, когато се очаква температурите да паднат с 10 градуса. Още в началото на другата седмица се очаква подобрение на времето и постепенно повишение на температурите. Преди това обаче ни очакват няколко доста студени и снежни дни. „В четвъртък дъждът ще преминава в сняг, включително в Софийско и в Предбалкана. Засега няма да има снежна покривка", обясни синоптикът от БАН Красимир Стоев.

„Резкият спад в температурите се отразява в това, че пациента излиза неподготвено облечен, честите промени в температурите предразполагат повече и за вирусни инфекции", заяви д-р Асен Меджедиев, който завежда отделение „Уши, нос и гърло" в „Пирогов".

Не трябва обаче да губим надеждата за топли слънчеви лъчи, защото синоптиците все пак обещават, че циганско лято ще има.

Междувременно над 100 населени места останаха без ток заради леден дъжд, изсипал се над Русия. В много градове източно от Москва хората намериха автомобилите си покрити с лед или повредени от паднали дървета. Лошото време засегна и столицата, като медиите пишат, че "същинската зима дойде на 20-ти октомври".

Източник: NovaNews.bg