Близнашки: Следващият кабинет ще реши за съкращенията в администрацията
Близнашки: Следващият кабинет ще реши за съкращенията в администрацията / © снимка: Дарик радио Пловдив, Ева Тошева

Реформите в страната трябва да се ускорят, затова е нужно в най-кратко време да бъде създадено силно правителство, коментира пред журналисти в Смолян служебният премиерът проф. Георги Близнашки.

„Колкото по-скоро имаме силно политическо правителство, толкова по-добре. Мисля, че основните политически сили трябва да си поемат отговорността. Да забравим поне за известно време за междупартийните противоборства и да си дадем сметка, че са натрупани множество проблеми, чието решаване не търпи отлагане", подчерта министър-председателят.

На журналистически въпрос за очаквано 10% съкращение на състава на министерствата, Близнашки отговори, че това предстои да се решава от следващото правителство. „Това е дългосрочно решение, свързано с актуализацията на бюджета. Ние изпълнихме основната си мисия - подготовката и извършването на предсрочните парламентарни избори", каза премиерът в служебното правителство.

По думите му, всички дейности на служебния кабинет са свързани с довършване на започнати начинания. „Респективно осигурихме онова, което се нарича добра администрация, да възстановим добрите отношения с Европейската комисия. Възстановихме плащанията по двете спрени програми, очакваме да ни се отвърне добронамерено от страна на комисията, за да може да стабилизираме финансите на държавата в края на годината", заключи Близнашки.

Проф. Георги Близнашки бе гост на празника на община Смолян и честването на 102 години от Освобождението на Родопите.