Само двама номинирани за приза „Никола Икономов” получиха пълно одобрение
Само двама номинирани за приза „Никола Икономов” получиха пълно одобрение / netinfo

Само двама от шестимата номинирани за наградата на името на Никола Икономов получиха пълно одобрение от членовете на комисията, която определя призьорите. За останалите част от съветници от ГЕРБ гласуваха „въздържал се”.

По 17 гласа събраха учителката по история в ГПЧЕ”Екзарх Йосиф” Румяна Раденкова и общественика и краевед Стоян Великов. По един „въздържал се” имаше за главния редактор на вестник „Гледища Днес” Румяна Петрова и за секретаря на читалище „Извор 1936”-Липник Ниле Хюсеинова, двама се въздържаха относно номинацията на главния експерт в „Държавен архив” Дарина Колева. За директора на ПМГ”Акад. Никола Обрешков” Мануел Василев нямаше гласове „против” и „въздържал се”, но подкрепата бе от 15 човека, останалите двама не участваха в гласуването.

Мотиви за гласовете „въздържал се” нямаше. Единственият коментар преди гласуването бе на председателя на Общинския съвет Милена Цанева, която поздрави двама от номинираните – Румяна Раденкова и Стоян Великов – за възрожденския дух с който развиват патриотични идеи.

По регламент няма ограничения за броя носители на наградата „Никола Икономов”, която се връчва на 24 май и на 1 ноември. С приза се удостояват творци и дейци на културата и образованието, учители, научни  работници, юристи с принос към утвърждаване на конституционализма, културни  и научни институти, читалища, училища, издателства и други институции с принос към популяризиране на културния живот и културно-историческото наследство на Разградския край.

 

Предложенията ще се гласуват окончателно на сесията на местния парламент на 28 октомври.