Тутанкамон имал женски ханш, криво стъпало и изпъкнали зъби
Тутанкамон имал женски ханш, криво стъпало и изпъкнали зъби / Thinkstock/Getty Images

Учени направиха "виртуална аутопсия" и генетичен анализ на фараона Тутанкамон, които разкриха, че е имал женски ханш, криво стъпало и изпъкнали зъби, а родителите му са били брат и сестра, съобщи в. "Дейли мейл".

Семейната история вероятно е причина за ранната му смърт. Във всеки случай с кривото си стъпало той не е можел да кара бойна колесница, каквато е едната от теориите за края му. Преди смъртта си той е имал само едно счупване - на коляното.

"Виртуалната аутопсия" се е състояла от над 2000 компютърни сканирания. Тя показа увреждания, дължащи се на хормонален дисбаланс. Заради деформираното си стъпала фараонът е куцал силно. Сигурно това е причината за 130-те използвани бастуна, намерени в гробницата му.

Албърт Цинк от Института за мумиите и Ледения човек в Италия дешифрира истината за родителите на Тутанкамон, като изследва ДНК на семейството. Той установи, че момчето-фараон се е родило от връзка на баща му Ехнатон с негова сестра. В онези времена кръвосмешението не е било нещо нередно, защото не са били известни здравословните последици за наследниците.

Няколко члена от семейството на фараона са страдали от болести, които могат да бъдат обяснени с хормонален дисбаланс. Изследването е направено за филма "Тутанкамон: Разкритата истина" на Би Би Си.

Източник: БТА