10 сигнала в Районната избирателна комисия до 17.00 часа
10 сигнала в Районната избирателна комисия до 17.00 часа / netinfo

10 са постипилите сигнали в Районната избирателна комисия в Бургас до 17.00 часа. Те са основно от партии.
Една обаче от жалбите, които са постъпили в изборния ден, е сигнал за лошо отношение от членовете на секция в бургаския ж.к. „Меден рудник". Там избухнал скандал за това кой от членовете да провери печата, поставен върху бюлетината. Конфликтът е бил потушен своевременно.
Три от жалбите са се отнасяли за несъвместимост на членове на СИК с длъжността.
Констатирана е несъвместимост от Районната избирателна комисия и са дадени указания незабавно членовете да бъдат отстранени от дейността на комисиите.
Другите четири жалби са за изборни помещения на територията на община Руен. Там отстоянието между изборните кабинки е по-малко от 3 метра една от друга.
"Извършихме проверка и констатирахме, че не е налице нарушение на Изборния кодекс, но паралелно с това колегите установиха, че е възможно да не бъде запазена тайната на вота, тъй като самата преграда не позволява да бъде запазена тази тайна и може визуално да се наблюдава от едната в другата кабинка. Указахме на председателите на СИК, където е възможно технически да разделят помещенията, а там където това не може да стане да не допускат в двете кабинни едновремешно да гласуват избиратели", съобщи председателят на Комисията - Георги Михов.
Има постъпила и жалба за незапечатани малки изборни кутии, където се поставят отрязъците от бюлетините. Проверка не е установила подобно нарушение.