Осем партии ще имат депутати в 43-тото НС според Афис
Осем партии ще имат депутати в 43-тото НС според Афис / снимка: Sofia Photo Agency

Вероятно осем формации ще влязат в следващия парламент според "Афис". Проучването е направено в периода 27-30 септември, анкетирани са 1200 души и е извършено със собствени средства на агенцията. Данните са представителни за мнението на пълнолетните граждани с избирателни права.

Според "Афис" ГЕРБ получават 33,5 на сто от гласовете на твърдо решилите да гласуват, БСП - 20,7 на сто, ДПС - 13,7 на сто, Реформаторският блок - 7,2 процента, ББЦ - 6,7 на сто, Патриотичният фронт - 5,2 на сто, АБВ - 4,6 процента, а "Атака" - 4,4 на сто.

Очертаващата се избирателна активност се движи в стойности, приблизително близки до активността на парламентарните избори през май миналата година. В началото на кампанията регистрирахме спад в интереса към предстоящите избори, но към края на кампанията се наблюдава връщане към изходните нива от 50-55 на сто или 3,4-3,7 млн. души, коментират от агенцията.

При условие че изборният резултат е приблизително идентичен с прогнозните данни, разпределението на мандатите в следващия парламент ще изглежда така - 84 за ГЕРБ, 52 за БСП, 34 за ДПС, 18 за Реформаторския блок, 17 за ББЦ, 13 за Патриотичния фронт и по 11 за "Атака" и АБВ.

Според социолозите при такова разпределение е видно, първо - че формирането на мнозинство се очертава като трудна задача, второ - евентуалното мнозинство ще представлява най-малко тройна коалиция, освен ако не се стигне до коментирания напоследък "германски" вариант на широка коалиция между първите две политически сили, коментират от "Афис". Картината би се променила съществено, ако комбинация от вътрешни и външни електорални събития и факти не намалят броя на парламентарно представените партии, допускат те.

Абсолютно сигурни участници в следващия парламент са ГЕРБ, БСП и ДПС, а почти сигурни - Реформаторският блок и "България без цензура". Останалите три формации - Патриотичният фронт, АБВ и "Атака" са под риск, макар и в не висока степен, да изпаднат от разпределението на мандатите. При подобно развитие на нещата дяловете на първите пет формации ще се повишат, но това пак няма да облекчи задачата за съставяне на стабилно мнозинство. Единственият вариант, при който може да се постигне такова мнозинство, е, ако в парламента се класират само три или четири формации, което обаче е изключително слабо вероятно, посочват от агенцията.

От "Афис" виждат интересна интрига вдясно. Възходящото развитие на Реформаторския блок е прекратило нарастването на ГЕРБ. Независимо, че партията на Бойко Борисов запазва предимството си на първа политическа сила, в електоралната група на ГЕРБ се наблюдава увеличен дял на колебаещи се избиратели, които не е сигурно, че ще потвърдят декларирания си вот на 5 октомври, но и че ще гласуват изобщо, отбелязват от агенцията. БСП със сигурност ще удържи позицията си на втора политическа сила, въпреки привидно късата дистанция между нея и ДПС. Голямата загадка си остава резултатът на следващите пет партии, чиято подкрепа по време на кампанията често варираше на приливи и отливи. Партиите от тази група може да поднесат изненада в изборния ден, смятат от "Афис".

Източник: БТА