Специалисти и военна техника влязоха във взривения завод
Специалисти и военна техника влязоха във взривения завод / БГНЕС, GOOGLE MAPS
Министър Бакалов и комисар Николов за взрива в Горни Лом
75234
Министър Бакалов и комисар Николов за взрива в Горни Лом
  • Министър Бакалов и комисар Николов за взрива в Горни Лом

Експлозията, която избухна в цеха за боеприпаси край видинското село Горни Лом, е взела жертви. По първоначални данни на мястото на взрива са се намирали 15 души - 12 работници и трима души от ръководството.

По информация на хора, които се намират на мястото на инцидента, на смяна в завода за боеприпаси в Горни Лом са били 14 работници - четирима от село Чупрене, двама от село Горни Лом, жена от Долни Лом, трима души от Чипровци, младо семейство от Средогрив и хора от Монтана и Белоградчик.

Собственикът на предприятието Валери Митков каза, че според него в момента на взрива вътре са били трима души от ръководството - неговият син, който е изпълнителен директор на завода, началникът на смяна и технологът на фабриката.

На този етап нито министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, нито главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, нито ген. Николай Николов, нито собственикът на завода се ангажираха да кажат колко точно работници се водят за изчезнали.

Междувременно в сградата на община Горни Лом започна заседание на Кризисния щаб. Върнаха се екипите които влязоха днес в завод "Миджур" ("Видекс"), където снощи имаше взрив. В заседанието участват министри и ръководители на институции. На заседанието са поканени всички близки на хората, били на смяна по време на инцидента. Информацията след заседанието ще бъде изнесена на пресконференция.

Военна техника влезе във фабриката в Горни Лом

Екип от четирима специалисти е влязъл тази сутрин със специализирана техника във взривилия се завод за производство на боеприпаси в село Горни Лом, съобщи министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков. Сред специалистите е и главен комисар Николай Николов.

Решението да се влезе преди 24-часовия законов срок е взето, след като се разгледани направените тази сутрин снимки от безпилотен самолет в района на взрива.

Екипът е навлязъл в отцепения район с бронирана машина тип "пустинна котка".

Няма официално потвърдена информация за жертви и за точната причина за експлозията

На този етап нямаме информация за признаци на живот в района на инцидента, каза за bTV главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По последни данни след взрива на мястото на двата цеха са се образували огромни кратери.

"Трагедията е огромна, всичко е разрушено, включително и бункерът за укриване на хората в завод "Миджур". Това каза министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов след заседание на Кризисния щаб, на което са били гледани снимки, направени от безпилотен самолет.

Директорът на завода е съобщил снощи по време на заседание на кризисния щаб, че не може да каже какви са причините, довели до този инцидент. По думите му взрив с такава сила и насоченост не може да бъде предизвикан от утилизация на мини.

Районът на взрива е отцепен от полицията на 4 километра от завода, а селото Горни Лом се намира на 2 километра. На мястото има линейки, пожарна, полиция.

Три жени са ранени след експлозията

Има информация за три пострадали жени. Те са се намирали на портала, който е на половин километър разстояние от мястото на взрива. Няма опасност за живота им.Две от жените са настанени в монтанската болница, като едната е със счупена ръка, а другата - с порезни рани.

Третата пострадала се е намирала на най-голямо разстояние от експлозията и е с най-малко травми от инцидента.

Главният прокурор координира разследването по взрива в Горни Лом

Главният прокурор координира разследването по взрива в Горни Лом, информираха от прокуратурата. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров на място е изпратен втори екип от следователи от Националното следствие. Предстои изземване на документация в Административната сграда на завода в Горни Лом, която е запечатана и поставена под охрана.

Претърсен е офисът на фирмата - собственик на завода за боеприпаси, в София и предстои изземване на цялата документация. Разпитват се множество свидетели. След като инженерните специалисти потвърдят, че условията за безопасност са налице, ще започне оглед на местопроизшествието.

Няма опасност за населението и наличие на превишения на нормите на атмосферния въздух и вода в района на село Горни Лом, вследствие експлозията във фабрика за боеприпаси, съобщиха от екоминистерството за Дарик. Към този момент експерти от РИОСВ- Монтана извършват проверка на място.

Специалисти и военна техника влязоха във взривения завод
netinfo

Констатирани са фрапиращи нарушения на условията на труд във взривения завод

Главна инспекция по труда е наложила 7 акта за установяване на административни нарушения във взривената фабрика „Миджур" от началото на годината досега.

Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков при посещението си на мястото на инцидента в Горни Лом, съобщава тот пресцентъра на социалното министерство.

Сериозни нарушения на безопасността на труда, но не пряко свързани с живота и здравето на хората, са били констатирани при проверка на инспекцията преди два месеца.

„Инспекторите по труда са участвали в последната проверка на службата „Контрол на общоопасните средства" (КОС) към МВР, а на 6 август са извършили и самостоятелна проверка. Тогава са установени 13 нарушения, по които са дадени предписания. Сроковете на последните са изтекли на 30 август и на 10 септември", каза министър Христосков. Част от нарушенията са използване на старо работно оборудване в процеса на утилизация, липса на втори изход на единия цех и съхраняване на взривни вещества при резервния изход на другия, липса на инструкция за безопасност.

„Не може да се твърди категорично, че някое от тези нарушения е причина за инцидента, но съвместната проверка с КОС показва, че със сигурност те са спомогнали за трагедията", посочи Христосков.

„Този завод повече не трябва да работи. Трябва да бъде затворен окончателно, ако не бъдат извършени сериозни промени в условията на труд", каза министърът.

Последното възнаграждение, което хората от фабриката са получили, е под минималната заплата и е в размер на 240 лв., каза още Христосков.

В завода за взривни вещества са работили общо 50 души

В завода за взривни вещества "Видекс" в село Горни Лом са работили общо 50 души, каза кметът на община Чупрене Ваньо Костин. Наетите са от Монтана, Чипровци и селата Горни Лом и Средогрив.

В предприятието преди са работили 120 души, но след инцидент през 2010 година тяхната бройка е намаляла на 50. Трима психолози от БЧК работят от снощи със семейства на работниците, които са били на смяна, каза Цветелина Петрова, директор на БЧК - Видин. На хората се оказва първа психологична помощ. БЧК има готовност и до края на деня в селото ще пристигнат и психолози от Монтана, каза Петрова.

Скоро се очакват и резултатите и от влезлите със специализирана техника експерти в района на завода.

Взрив избухна около 17:00 ч. в сряда във фабрика за взривни вещества и боеприпаси в село Горни Лом, община Чупрене, Видинско.

Фабриката е собственост на фирма „Видекс" АД - бившият завод „Миджур" за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Те са произвеждали взривни материали за минната промишленост.

През 2010 г. друг инцидент в завода Миджур в село Горни Лом рани четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени. Причината беше избухнал пожар. През 2007 година един мъж загина, а една жена пострада след друга експлозия в завода.