Д-р Илко Семерджиев: Ние сме автентичните десни
Д-р Илко Семерджиев: Ние сме автентичните десни / netinfo
Д-р Илко Семерджиев: Ние сме автентичните десни
75211
Д-р Илко Семерджиев: Ние сме автентичните десни
  • Д-р Илко Семерджиев: Ние сме автентичните десни

Интервю с водача на листата на Коалиция Десните за врачанско Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването в правителството на ОДС.

- Към коя част от обществото са отправени вашите послания като Коалиция?

Към всеки българин, който иска достойно битие. Десен човек не означава, човек, който е богат. Имущественият статус не е онзи признак, който класифицира хората на десни или леви. Това е начин на мислене. Десният човек иска сам да се справя с живота си, иска да бъде независим, иска да живее достойно, иска да може сам да реши въпросите на своето семейство и да помага на обществото си. Тоест, нашата политическа ниша е за всеки човек, който иска да бъде свободен и да живее достойно.

- А защо се определяте като най-чистите десни?

Защото нашата битка не е нито за власт, нито за пари. И това го доказваме с капмпанията си. Ние нямаме държавна сулсидия и се явяваме пред избирателите единствено със собствените си спестявания, ние така правим своята кампания. Не желаем да ползваме парите на данъкоплатците. Ако искахме да се борим за държавната субсидия щяхме да се регистрираме не като коалиция, а на името само на една от четирите съставни структури на коалицията.

И сега имаме над 1 % и щяхме да вземем пари. Но ние не желаем това. Ние искаме да даем пример за почтено поведение, пример който да се следва в политиката и да заявим, че ако влезем във властта ние ще продължим по същия почтен начин.ако не, ако нямаме доверието на хората – на нас не ни трябва власт!

- А защо избрахте да сте водач точно във Враца?

Враца е труден район, и въобще Северозападна България е труден район. Но този район има възможности. И тези възможности могат да бъдат разгърнати много бързо, ако има човек, който да поеме отговорност. Аз искам да поема такава отговорност, познавам добре района, работил съм в него. По отношение на здравното обслужване съч работил и в АЕЦ „Козлодуй“. Здравно-осигурителния фонд, който пурвалявах осигуряваше в продължение на три години всякакви видове медицински услеги на АЕЦ „Козлодуй“. Отлично познавам хората, те ни познават мен и моите колеги.

Има създадени отношение на доверие помежду ни защото сме били перфектни в изпълнението на задълженията си. Много добре познавам тяхната работа, която трябва да бъде сериозно съхранявана. Последните години в България енергетиката е „разграден двор“. Единственото здраво островче остана АЕЦ „Козлодуй“.то се нуждае от истинска подкрепа. Виждате, че в момента има около 4 млрд.дефицит, единствената печеливша организация е тази тук – в Северозападна България.

- Като коалиция какви са вашите виждания по отношение на увеличението на цената на тока, неизбежно ли е?

Вероятно е неизбежно. Аз не зная точните разчети, но не приемам това, което беше съобщено от служебния министър, че цената на тока може да бъде повишена след изборите с 50 %. Това е пълен абсурд, това просто  е несериозно. Вие станахте свидетели – преди дни беше сменена цялата ДКЕВР, беше създаден някакъв граждански обществен борд по въпросите на енергетиката…

Това е начин да се учреди колективна безотговорност! Да се вземат решения от хора, които първо нямат длъжностната характеристика, нито длъжностната компетентност да вземат такива решения, което на практика защитава лобистки интереси, иснтереси на електроразпределитените дружества. Те ще бъдат за сметка на такива здрави ядра, каквото е АЕЦ „Козлодуй“. И аз се опасявам много, да не би да стане така, че „корай мръсната вода да си отиде бебето“…Да си отиде единствения здрав, сериозен производител на електроенергия, просто защото всички останали са свикнали с голямата лъжица да гребат покрай него!

- Казахте всички останали, коя всъщност е политическата сила, която е вашия реален опонет?

В идеологически план опонетнт са ни БСП. Ние сме различни като идеология, БСП е лява партия като идеологогия, макар, че е с дясна практика – номенклатурата им са капиталисти. Тоест те са с раздвоено, бих казал шизофренично мислене и поради това, когато дойдат на власт винаги ще се случват шизофренични резултати в управлението на държвата. Видяхте през изминлата година и два месеца какво точно се получи. Това са техните резултати. Друг такъв кошмарен резултат постигнаха през 1996 година, когато сринаха цялата икономика на страната.

А наши конкуренти са ГЕРБ и Реформаторския блок, защото се обябяват за десни партии без да са такива. Всъщност ГЕРБ са една популистка партия, чиято политика е не лява, а комунистическа. Няма друга партия, която да си е позволила да ограби спестяванията за здраве на българите. Това е комунистически акт, феномен от средата на миналия век! Но те имат нахалството да се обявяват за десни, въсщонст те са едно популистко менте, което на практика са явява наш конкурент, защото успешно заблуждава хората чрез пари и пропаганда.

Другото менте което на практика се опитва да се закичи с някакъв тип реформаторски етикет, това са хора, които не са реформирали нищо в живота си, не зная защо се наричат реформатори, на практика отнемат истински десни гласоподаватели, защото са нова формация, която успешно се занимава със заблуждаване на десните хора. Ако бъдем обективни – в нашите редици ще видите хора, които не само са участвали в управлението 1997-2001 година, но ние сме и тези, които направиха референдума срещу АЕЦ „Белене“. Ние сме тези които успяха да кажат най-рационалните неща по отношение на южен поток и да дадат предложения как той да бъде законосъобразен в смисъла на европейското право. Истинските десни, които се грижат за националните интереси и за интересите на хората в България, а не просто да се докопат до властта.

- Вие се свръщате на политическата сцена след години, а сега ситуацията е коренно променена, имаме много по-голям процент на купуване на гласове. Притеснява ли ви това, че крайният резултат всъщност няма да е реалния резултат?

Да. Демократичните избори се превърнаха в нелегална търговия. Ако някой било то политик или политическа партия успее да превърне демократичния процес и плурализма в България в нелегална търговия, в черна или сива зона, това означава, бе България е загинала като демокрация. Рано или късно това ще има много тежки последствия. По-скоро рано и ние ги виждаме още днес.

- Накрая какво искате да кажете на хората, които са с десни убеждения?

На всички хора искам да кажа да не купуват и да не продават гласове. Нито на партии, нито в полза на партии. Защото един ден с две кебапчета или 20 лева им струват после 4 години кражби от държавния бюджет, от бюджета на НЗОК, от бюджета на НОИ. А на всички, които са десни – и това са хората, които искат да живеят достойно и да се справят с живота си искам да кажа, че ние сме в политиката заради тях и ако те застанат до нас – много бързо ще постигнем добър резултат. В рамките на една година.

За Коалиция Десните се гласува с № 17 в интегралната бюлетина.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.