Всеки втори брак в България се разпада
Всеки втори брак в България се разпада / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Всеки втори брак в България се разпада
75192
Всеки втори брак в България се разпада
  • Всеки втори брак в България се разпада

Ежедневните грижи, образованието и здравето на българското дете са основна грижа на майката, докато бащата участва предимно в игрите и свободното време на детето - това е една от основните тенденции при отглеждането на деца у нас, показва първото по рода си социологическо изследване за ролята на бащинството и разпределянето на ролите в грижата за децата.

Изследването е част от националната кампания „Да бъдеш баща", инициирана от асоциация „Родители" и подкрепена от още девет неправителствени организации. Основната цел на кампанията е да разкрие възможности за по-активното включване на бащата в отглеждането на детето и да промени обществените нагласи към ролята на българските бащи.

Според изследването, проведено сред 1100 семейства, масовото българско семейство се състои от майка, баща и едно дете, като ролята на бабите и дядовците в отглеждането му все повече намалява.

Около 30 процента от родителите живеят на семейни начала, а половината от сключилите брак са разведени. На фона на това все повече се подкрепят образът на отдаден баща, който участва в ежедневните грижи за децата и дома, обясни Деян Петров от асоциация "Родители": „Майки и бащи заявяват, че все повече ролята на майката не е само ролята на домакинята и все повече ролята на бащата не е тази на носещия пари в семейството. Въпреки тази обществена подкрепа, все още можем да видим, че делът на бащите, които се включват във всекидневните грижи е значително по-нисък от този на майките".

Изследването показва още, че бащите много по-рядко наказват децата в сравнение с майките. Кампанията е насочена и към промяна на нагласите на персонала в училища, детски градини, болници към ролята на бащата в отглеждането на детето.

От асоциация „Родители" ще започнат работата на терен с детски заведения в четири града у нас, а кампанията ще продължи до 2016-та година.