Роскосмос планира да започне цялостно усвояване на Луната
Роскосмос планира да започне цялостно усвояване на Луната / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Роскосмос планира да започне цялостно усвояване на Луната в края на 20-те и началото на 30-те години на века, съобщи ИТАР-ТАСС. Това бе оповестено от ръководителя на Роскосмос Олег Остапенко.

"В края на следващото десетилетие планираме да приключим изпитанията на ракета-носител от свръхтежък клас и да пристъпим към пълномащабно усвояване на Луната", каза той на съвещание под председателството на вицепремиера Дмитрий Рогозин.

По това време ще бъдат определени най-подходящите места за кацане на Луната и за построяване на лунни бази въз основа на резултатите от изследвания на повърхността й от автоматични космически апарати. Подготовката за усвояване на Луната вече започна, допълни той.

„Пристъпихме към проектиране на нов пилотиран космически кораб, който ще стане първият елемент от бъдеща пилотирана система заедно с новите средства за извеждане на ракети-носители от тежък и свръхтежък клас. Тази система ще доставя товари и екипажи на Луната, а в по-далечно бъдеще - в дълбокия космос", каза още ръководителя на Роскосмос.

Източник: БТА