90% от столичните джебчии „работят” в Западна Европа
90% от столичните джебчии „работят” в Западна Европа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Къде обичат да върлуват джебчиите?
75045
Къде обичат да върлуват джебчиите?
  • Къде обичат да върлуват джебчиите?

Само от два месеца столичната полиция е с нов шеф. Доскорошният заместник-директор Младен Маринов седна на поста на колегата си Ивайло Спиридонов.

Въпреки поредицата от нови случаи със заловени групи нелегални имигранти в София, последният от които е с рекордния брой от 78 души, Маринов заяви, че полицията е в пълна готовност, ако се задава нова бежанска вълна. Според него през летните месеци ситуацията в районите, където се наблюдава струпване на имигранти, е била спокойна, полицейското присъствие обаче ще остане засилено. Не стои така въпросът с джебчиите в София. Процентът на регистрираните случаи се е увеличил чувствително от началото на годината, а групите, които въртят търговия с наркотици и безакцизни стоки бягат от районите с видеонаблюдение.

Ето какво коментира по тези и други въпроси шефът на столичната полиция Младен Маринов:

Само преди седмица представихте отчет на дейността си за последната година. Притеснява ли Ви това, че някои квартали бяха нарочени?

Честно казано ме притеснява начинът, по който беше предоставена на гражданите информацията, която ние дадохме на журналистите. Нашата идея беше да покажем как статистиката и регистрираните деяния се нанасят на карта и се визуализира къде има концентрация, къде има проблем, което помага при взимането на решения за насочване на патрули, за работа с цивилни полицаи и т.н. В никакъв случай не сме искали да нарочим квартали, които са бандитски, опасни и да внушим на гражданите, че тези квартали не стават за живеене. Напротив, статистиката се променя постоянно.

Има места, които бяха осветени, беше монтирано видеонаблюдение и картината на престъпността се променя, а тези престъпления се изместват в други зони. Мога да дам пример със ситуацията в централната градска част и особено около джамията и прилежащите улици в района. Знае се, че там имаше проблем с присъствието на много чужденци - кои легални, кои не. Вследствие на предприетите мерки от страна на Столичната община - изграждане на видеонаблюдение, а от наша страна - насищане с полицейско присъствие, мисля, че там нещата се парираха и се държат в нормално и поносимо ниво.

Видеонаблюдението е много хубаво нещо, но е много скъпо както за изграждане, така и за поддържане. На „Женския пазар" също вече има видеонаблюдение и се наблюдава тенденция за нормализиране на ситуацията, защото там преди беше център за всякакъв тип търговия - законна и незаконна, присъствие на лица без документи, крадци. Сега вече нещата изглеждат съвсем различно.

Публикация за престъпленията „Женския пазар" беше и причината за отстраняването от длъжност на един от предишните директори на полицията в София - Валери Йорданов. От тази гледна точка Вие има ли от какво да се притеснявате?

Постът не е даденост, за която човек трябва да се хване като удавник за сламка. Аз и екипът, който ръководя, правим това, което смятаме, че е актуално, с ресурса, с който разполагаме. Там, където се очертаят такива зони, незабавно се взимат мерки, но това е игра на котка и мишка. Ние сега ще ги изтеглим от „Женския пазар", те ще се изместят на „Димитър Петков". Тенденцията показва, че се изместват до големи хипермаркети, където присъстват хора. Те мислят различни схеми. Техният мотив е много силен. Те искат да генерират парична печалба.

Нерядко се случва полицията да присъства на такива места и да е наясно с това какво се случва. Понеже заговорихме за квартали и за райони, имаше едно предложение, което беше рязко отхвърлено от служителите в полицията - за ротация на кадри от различни районни управления?

Ротацията си продължава. Съществува както при определяне на екипите, така и при движение на състава и работа при СДВР в Районно и от Районно в СДВР, от едно Районно в друго. Имаше наистина остра реакция.

Вие как я тълкувате?

Реакцията е факт. Аз смятам, че някъде е необходимо да има такава ротация, някъде тази ротация може наистина да наруши ритъма на работа, тъй като има дейности и линии, които хората е необходимо дълго време да научат, а и територията, която обслужват, да направят контакт с гражданите, които обслужват. При кварталния полицай, например, е необходимо той да си познава добре територията, както и хората, които живеят на тази територия, за да може да има актуална информация, съответно и да забелязва новопоявили се, гражданите да му имат доверие и контакт с него.

Въпреки всичко това познаване е на ръба на опасното и на незаконното.

В крайна сметка има Наказателен кодекс и там е казано кое е престъпление и кое не. Полицаят, след като е станал такъв, трябва да ги спазва тези неща.

Отчетохте повишаване в нивата на наркоразпространение, джебчийските кражби и хулиганството. Това ли са трите основни проблема в момента на столичната полиция?

Проблеми има много. Стремим се да ги държим в нормална граница. Наистина имаме увеличение при случаите на престъпления, свързани с наркотични вещества, но както казах и тогава, това е вследствие на засилена дейност от наша страна. Специално в районите на училищата патрулите ежедневно задържат лица, които притежават наркотични вещества, но са в много малки количества. Интересното при този вид престъпна дейност е, че за да се отчете, тя трябва да се разкрие. Ние задържаме дилъра, задържаме наркотиците, отчитаме едновременно извършено престъпление и задържан извършител. Съответно ако полицията не работи, няма да има нито едно отчетено престъпление с наркотици, тъй като никой не може да каже в момента колко реално сделки се извършват с наркотици на територията на столицата.

Джебчийските кражби?

Интерактивната карта, която бе представена, може би ще се промени, тъй като последните месеци откриха още два мола, предстои откриване на трети на „Околовръстно шосе", който ще е много голям, и съответно те ще се пренасочват и към тези места и след два-три месеца ще се очертае друг проблем.

Те използват невниманието на хората. Голяма част от хората, като отидат да пазаруват в мола, са целеустремени в стоката, която искат да си закупят, да я премерят, да видят как им стои, в същото време си остават багажа без надзор.

Работим с колеги от Англия, от Швейцария, от Германия - там проблемът е много по-голям, тъй като и хората там са по-платежоспособни и съответно 90% от контингента, който е специализиран в джебчийските кражби, в момента работи в Западна Европа. Те не са тук. Това е голям проблем и постоянно колеги, които работят в СДВР, се командироват по искане и на англичани, германци, като отиват там, защото познават контингента и много бързо могат да им влязат в следата.

Идва зимен сезон, хората се обличат по-дебело и отивайки в заведение си оставят дрехите или на стол, или на закачалка, съответно не предполагат, че портфейла им е вътре. Има групи, които само с това се занимават. Сядат с гръб към стола, без да разберем бъркат, взимат портфейла и си заминават.

Друг сериозен проблем, който прави впечатление през последните 1-2 години, са телефонните измами. Не само в столицата, но и в страната като цяло това е един сериозен проблем.

Това е някакъв феномен и се дължи вероятно на психологията на българина. Мисля, че достатъчно вие, като медии, но и от наша страна, като превенция, се прави, но хората така или иначе когато им позвънят, започват да мислят по друг начин и са способни да реагират различно.

Това са хора, които не са завършили психология, но са я научили от практиката и усещат като разговарят с човека по телефона. Знаят как да вземат от него информацията, която е необходима, и да го убедят, че разговарят наистина с лицето, за което се представят. Ако не знаят имена от внуците на бабата, те така правят, че човекът на телефона първо казва името, за което се сеща, че се обажда, и те казват, че е точно той. Съответно изманеният приема ситуацията като реална.

Друг съществен проблем са бежанците. Ресурсът на столичната полиция беше насочен към този проблем. Има обаче един случай преди три дни - 78 бежанци бяха задържани в централен хостел. Този случай на какво го отдавате?

Проверките не са спрели, те се правят системно. Причината си я обяснявам с нещата, които се случват извън България. Конкретно в случая това е рекорд, който сме залавяли в столицата като брой. Не е ясно дали са дошли наведнъж или са се натрупали като групи. Това тепърва ще се изяснява, както и това как са минали, къде им е целта. Тези лица не са склонни да съдействат на полицията, тъй като тяхната цел е да стигнат до Западна Европа.