Ликвидираха 120 джихадисти при въздушни удари в Сирия
Ликвидираха 120 джихадисти при въздушни удари в Сирия / снимки: БГНЕС

САЩ, подкрепяни от пет близкоизточни страни, за първи път атакуваха през нощта позиции на джихадисти в Сирия и така отвориха нов фронт във войната срещу групировката "Ислямска държава" (ИД), която вече е обект на американски и френски въздушни удари и в съседен Ирак, обобщава Франс прес.

Операцията е първата чужда намеса в Сирия от началото на гражданската война там, започнала през март 2011 г.. От 2013 г. ИД превзе големи територии в източната и северната част на Сирия, които граничат с Турция и Ирак.

Операцията в Сирия започна в момент, в който в Алжир беше отвлечен френски граждани от групировка, отцепила се от Ал Кайда в ислямския Магреб и съюзила се с ИД. Тя заплаши да убие заложника, ако до 24 часа Франция не прекрати участието си в ударите в Ирак, но Париж обяви, че няма да преговаря с терористите.

В Сирия режимът на Башар Асад, смятан за незаконен от САЩ, посочи, че е бил информиран за въздушните удари предварително от Вашингтон. После Дамаск добави, че подкрепя всички международни усилия в борбата с джихадистите.

Операцията, която е ръководена от САЩ при участието на Бахрейн, Йордания, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Катар, се извършва с помощта на изтребители, безпилотни самолети, бомбардировачи, както и с помощта на ракети "Томахок", изстреляни от американски бойни кораби, разположени в международни води в Червено море и в Персийския залив, поясни Пентагонът.

При въздушните удари срещу джихадистите в Сирия за първи път в бой е използван и невидимият за радарите изтребител бомбардировач Ф-22 "Раптор", най-модерният военен самолет в американския въздушен арсенал, съобщи представител на Пентагона,
цитиран от Франс прес. Благодарения на това, че почти не може да бъде проследен от радарите, Ф-22 може да атакува, без да бъде засечен, и днес той хвърли муниции, насочвани с джипиес, уточни на брифинг с журналисти в Пентагона генерал Уилям Мейвил, директор за операциите в Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили.

Ударите са насочени по тренировъчни лагери, командни центрове, бази, складове и бронирана техника и камиони на джихадистите. Според сирийския Център за наблюдение на правата на човека 20 удара е имало в Ракка и три околни села, в Северна Сирия. 22 удара са нанесени в района на Букамал, който е пограничен с Ирак и е разположен в богатата на петрол сирийска провинция Дейр аз Зур, в Източна Сирия. 8 удара са нанесени по други джихадистки позиции пак в Дейр аз Зур. 3 удара са нанесени по джихадистки позиции в Шададе, в провинция Хасака, в Североизточна Сирия.

Според сирийския Център за наблюдение на правата на човека в ударите са ликвидирани 120 джихадисти, а 300 джихадисти са били ранени.

Цивилните от районите, засегнати от ударите, са започнали масово да напускат домовете си.

Не само ИД е била мишена ударите. САЩ сами са нанесли удари и по позиции на екстремистката групировка "Хорасан" в района на Алепо, в Северна Сирия. Групировката е съставена от бивши бойци на Ал Каида, посочва източник от Пентагона. Целта на тези удари е била да се осуети извършването на нападение от тази групировка срещу САЩ и западни интереси.

Членовете на групировката "Хорасан" са свързани с фронта "Джебхад ал Нусра", сирийския клон на мрежата Ал Каида, посочва сирийският Център за наблюдение на правата на човека.

Ударите се извършват в момент, в който ИД води офанзива, за да поеме контрола върху сирийски град Айн ал Араб /Кобане на кюрдски/, третия по големина кюрдски град в Сирия. Ако джихадистите поемат контрола върху града, то те ще имат пълен контрол и върху дълга ивица покрай сирийско-турската граница.

В района на Кобане джихадистите вече завзеха над 60 села, но кюрдски бойци, подпомагани от кюрди, дошли от Турция, успяха да спрат бързото напредване на ИД. Въпреки това над 130 000 сирийски кюрди, изплашени от евентуални издевателства от страна на джихадистите, избягаха от района и потърсиха убежище в Турция.

По-късно днес Барак Обама ще направи изявление във връзка с ударите в Сирия.

В навечерието на нападенията ИД пък призова привържениците си да избиват западни граждани, по-специално американци и французи, заради ударите, които САЩ и Франция нанасят в Ирак.

Източник: БТА