Социалният министър Христосков: Пенсиите няма да се намаляват
Социалният министър Христосков: Пенсиите няма да се намаляват / снимка: БГНЕС

При прилагане на швейцарското правило ще има увеличение, а не намаляване на пенсиите за следващата година. В това е категоричен вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, цитиран от пресцентъра на ведомството си. По думите му в Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система въобще не е обсъждан вариант за намаление на пенсиите.

Той подчерта, че при прилагането на швейцарското правило, което се подкрепя от всички членове на съвета, ще има увеличение, а не намаление на пенсиите.

„До края на годината се очаква дефлация от около 1%. Очакваното увеличение на средния осигурителен доход за тази година ще бъде около 4.8%", посочи вицепремиерът Христосков. „Тези разчети показват, че при прилагане на швейцарското правило в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще бъде заложено увеличение на пенсиите", обобщи той.

Няма да се стигне до намаляване на пенсиите, е категорична и икономистът Мика Зайкова. Досега не е имало казус, свързан с намаляване на размера на пенсиите, коментира тя пред Дарик.

"Досега такова чудо не е имало, а да се намаляват пенсии при тази мизерия е убийствено за хората. Ако някой си прави устата да надмине Дянков, нещо е сбъркал", каза икономистът.

Наличието на дефлация може да се компенсира с по-голям ръст на средния осигурителен доход, но и с инфлация, обясни още Зайкова. Тя посочи, че повишението на цената на тока, който участва в себестойността на всяка стока, ще пресече тенденцията за намаляване на индекса на потребителските цени и ще доведе до нулев или минимален ръст на инфлацията на годишна база.