Шефът на БНБ: В обръщението на Цветан Василев има неверни твърдения
Шефът на БНБ: В обръщението на Цветан Василев има неверни твърдения / снимка: Sofia Photo Agency
Шефът на БНБ: В обръщението на Цветан Василев има неверни твърдения
75030
Шефът на БНБ: В обръщението на Цветан Василев има неверни твърдения
  • Шефът на БНБ: В обръщението на Цветан Василев има неверни твърдения

Управителят на БНБ Иван Искров отговори на писмото на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. В изявление, изпратено от пресцентъра на централната банка, Иван Искров категорично заявява, че би се радвал Василев да реализира решимостта си за оздравяване на КТБ и припомня изказването на Василев, че спасяването на банката е „мисията на живота му".

Управителят на БНБ Иван Искров отказва да отговори на нанесените „обидни, емоционални и неотговарящи на истината" твърдения, написани от Цветан Василев, но подчертава, че БНБ винаги е действала според буквата на закона.

Искров определя квалификациите, употребени от Цветан Василев по негов адрес, като „абсурдни и грозни", но подчертава, че нито ръководството на Корпоративна търговска банка, нито това на банка „Виктория" не са искали БНБ да им даде ликвидна подкрепа.

Искров също така припомня, че страната ни е във валутен борд и БНБ няма право да подкрепи с ликвидност банки, изпаднали в ликвидна криза.

„Като благодаря за оценката на г-н Цветан Василев за това, че съм „добър специалист", бих искал да заявя, че твърдение като „изнесени чували" или думата „чували" никога не са използвани нито в изявлението на УС на БНБ от 11.07.2014 г., нито от мен, както и не ми е известно друг мой колега да ги е употребявал. Дали е имало изнесени пари в чували или с друг способ, това никой от нас не е коментирал. Единствено оповестихме наличието на разписка и нейното съдържание за изтеглени и предадени на мажоритарния собственик парични средства, предоставена ни от квесторите и фактът, че сме я предали незабавно на компетентните органи", са казва в изявлението на Искров.

Прочетете цялото изявление на Иван Искров