Смолянският театър се възроди за нов живот с „Майстори“
Смолянският театър се възроди за нов живот с „Майстори“ / Ваня Трингова/Дарик радио-Пловдив

Сцената на Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ отново оживя, след няколко години принудителна тишина.

Снощи, с премиерата на спектакъла "Майстори" на Рачо Стоянов с режисьор Крум Филипов, който стана и директор на театъра,  беше даден стартът на нов живот за смолянската театрална трупа.

Класическата пиеса "Майстори" беше поднесана блестящо от младите актьори Галя Костадинова, в ролята на Милкана, Делян Илиев, когото видяхме в ролята на майстор Найден и звездата от сериала "Отплата“ Велислав Павлов, в ролята на майстор Живко, завърнал се след дългогодишно странство, за да се бори за любовта на живота си. В спектакъла участва и носителката на "Аскеер" Емилия Ованесян, в ролята на майката Гена, Димитър Димитров - майстор Тихол, Румен Бечев -майстор Добри и младите майстори Ивайло Иванов, Янко Хусаров и Пламен Славов.

Постановката разказва за творческата сила на любовта, битката с обществените нрави и жертвата. Блестящата актьорска игра беше подкрепена от оригинален декор на съпругата на Крум Филипов - Виктория.

След възстановяването си театърът е с променен статут - трупата се финансира от държавния бюджет, а театралната сграда вече е общинска собственост.

Освен "Майстори", предстоят премиерите на "Лазарица" от Йордан Радичков, режисирана от Крум Филипов и "Карнавал" от Жоржи Галсеран на режисьора Стефан Спасов.

На добър час на трупата на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов"!