Стотици български училища нямат физкултурни салони
Стотици български училища нямат физкултурни салони / снимка: Guliver/Getty Images

Над 350 училища в България нямат физкултурни салони, съобщава Нова телевизия. За целта някои от тях са приспособили класни стаи, а други извеждат децата да спортуват навън, но само когато времето го позволява.

Според специалисти резултатът е деца с наднормено тегло и гръбначни деформации. Екип на "Събуди се" провери как се справят с проблема в две столични училища.

"Материалната база е много занемарена. Министерството не дава достатъчно пари. Директорите, притиснати от липсата на пари, се чудят как да ги разпределят", коментира Евгени Иванов, бивш национал по волейбол.

По закон учениците трябва да спортуват три часа в седмицата. Но какво се получава когато стените на салоните се рушат, а уреди няма.

"60% от децата имат различни форми на гръбначни деформации. След като държавата е поела функцията да се грижи на нашите деца и за тяхното обучение, това би трябвало да бъде нейна отговорност", на мнение е волейболистът.

В училище "Отец Паисий" признават, че след като платят заплатите, сметките за ток и отопление, пари за спорт не им остават. В 78 СОУ пък били принудили да избират между належащ ремонт на тоалетните и нова спортна база с два физкултурни салона и дори басейн.

Източник: NovaNews.bg