Дългият път към Оскар пое и филм на братя Дарден
Дългият път към Оскар пое и филм на братя Дарден / снимка: Guliver/Getty Images

Най-новият филм на братя Дарден „Два дни, една нощ”, с участието на френската актриса Марион Котияр, е предложен от Белгия за наградата „Оскар”.

Участието на поредния европейски филм в съревнованието за най-добър чуждестранен (не от САЩ) филм, бе потвърдено от френският копродуцент „Архипелаг 35”, (Archipel 35), пише АФП.

Новите филмирани социални записки на Жан-Пиер и Люк Дарден, с шокиращата Марион Котийар като работничка от предградията на Лиеж, бяха показани в официалната конкурсна програма на кинофестивала в Кан.

Марион Котийар има Оскар за най-добра актриса през 2008 г. за играта си във филма на Оливие Дахан „Животът в розово” („La môme”), в който тя играе Едит Пиаф, пише АФП.

Пътят, който трябва да измине чуждестранен филм към главното отличие на американската киноакадемия е дълъг. През декември се публикува списък с номинираните - 9 от 76 предложения. През януари - още 5.

На последните Оскари за най-добър чуждестранен филм бе избран „Великата красота” (La grande bellezza) на италианския режисьор Паоло Сорентино.

Източник: БГНЕС