Сръбският „Блиц“:  Цветан Василев е под закрилата на президентски съветници
Сръбският „Блиц“: Цветан Василев е под закрилата на президентски съветници / БГНЕС

Връзките на българския банкер Цветан Василев в Сърбия достигат до кабинета на сръбския президент Томислав Николич. В икономическите среди в Сърбия, цитирани от белградския вестник „Блиц", са се появили спекулации, че пребиваването на Василев в Сърбия има връзка с неговото сътрудничество с Предраг Микич и Павел Башич - съветници на Николич. Тези контакти са установени след като Василев купува сръбския завод за стъкло в Парачин.

В белградските медии под гръмкото заглавие „СКАНДАЛ" се намеква, че Цветан Василев е на свобода, а не в ареста, благодарение на контактите си с влиятелни хора. Според информациите хората, които съветват сръбския държавен глава, са поставили българския магнат под своя защита.

И двамата президентски съветници имат зад гърба си афери. Башич е член на Икономическия съвет на Николич и е известен с това, че е бил обвиняем за злоупотреби, но по-късно освободен. Микич пък е познат по аферата за оказване на натиск върху председателката на Сръбската агенция за приватизация.

От Висшия белградски съд обясняват, че Цветан Василев не е бил изпратен в ареста за екстрадиране, което е стандартна процедура, защото съдията решава всеки случай поотделно въз основа на съществуващите документи.

Сръбското министерство на вътрешните работи не съобщава дали и защо Цветан Василев е получил полицейска охрана, но напомня, че информациите за обсега на движението на Василев не трябва да бъде обществено достояние поради съображения за сигурност.

Според полицейски източници на Дарик, Цветан Василев не просто се охранява от цивилни агенти, но е ангажирал и собствена охрана.

Политически анализатор в Белград коментира, че Сърбия по принцип би искала да представи драмата около Цветан Василев като български случай и да се дистанцира от предстоящите политически- и икономически събития, свързани с българския банкер, защото се намира под наблюдението на европейските структури. Но това е на практика невъзможно, защото снизходителната присъда на белградския съд, безспорните връзки на бизнесмена с влиятелни политически и икономически структури в Сърбия, показват, че Василев неслучайно е избрал Сърбия за страната, в която да се предаде.

Не толкова далече е и 2012 година, когато в Белград Василев заяви, че КТБ има интерес да купи банка в Сърбия.