Арменците отбелязват националния си празник
Арменците отбелязват националния си празник / netinfo
Арменците отбелязват националния си празник
74961
Арменците отбелязват националния си празник
  • Арменците отбелязват националния си празник

Арменската общност и арменският музей в Пловдив притежават една от най-ценните и стойностни сбирки с църковна утвар, която са донесли по нашите земи преселниците в началото на ХХ век. Това заяви в ефира на Дарик кафе доктор Ахавни Кеворкян, сътрудник по културните въпроси на почетния консул на Армения в България.

Днес, само ден преди Деня на независимостта, който тържествено ще честваме на 22 септември, арменският народ отбелязва националния си празник. На 21 септември 1991 година чрез референдум е решено Армения да се отдели от Съветския съюз, което дава началото на разпадането на съветската империя. Армения е първата държава, която започва самостоятелния си път на развитие.

Почетният консул на Армения в България Ехиазар Узунян разказа в ефира на Дарик интересни исторически данни за възникването на държавата. Според легендата арменският праотец Хайк победил асирийския владетел Бел в епична битка, за да спечели свобода за народа си.

Като една от причините за геноцида, който в края на Първата световна война е извършен над арменския народ, Ехиазар Узунян изтъкна доброто икономическо състояние на арменската диаспора по онова време в Турция, което е пречело на западните страни при разделянето на тогавашната Османски империя. Военните действия дават повод за прочистване на Османската империя от нетурски и немюсюлмански етнически елементи. През 1923 г. от директни избивания, болести, глад и депортации са унищожени 1,5 милиона арменци, живеещи от хилядолетия в земите на Османската империя. Оцелелите търсят спасение на територията и на България, където подсилват старите или създават нови общности от арменската диаспора.

България е била единствената държава в света, която със специален декрет отваря границите си за бежанците.

Идната неделя, 28 септември ще се чества храмовият празник на арменската църква „Сурп Кеворк“, която се намира в Стария град в Пловдив.

Какво още разказват за арменската история, бита и традициите, почетният консул на Армения Ехиазар Узунян и сътрудникът по културните въпроси Ахавни Кеворкян, можете да чуете в прикачения файл.