Ново атрактивно шоу показват над Царевец за 22 септември
Ново атрактивно шоу показват над Царевец за 22 септември / DarikNews.bg, архив

Ново атрактивно шоу в небето над Царевец ще бъде показано за първи път в Деня на Независимостта – 22 септември. Спектакълът, който ще съчетава светлинни и лазерни ефекти, е част от празничната програма по повод 106-годишнината от обявяването на българската независимост. 6-минутното шоу ще бъде излъчено веднага след тържествената заря-проверка, която започва в 19,30 ч. на площад „Цар Асен I”.
Автор на спектакъла е британецът Анди Фокнър. Неговата фирма е един от техническите изпълнители на 3D мапинг шоуто, показвано при паметника на Асеневци и Държавната художествена галерия за празника на Велико Търново.

Шоуто за 22 септември е стъпка към изграждането на грандиозния спектакъл „Между боговете и хората”. Царевец ще бъде основната сцена, но спектакълът ще може да се наблюдава от различни точки на града. Не можем да променяме „Звук и светлина” със съвременни средства, защото е обвързано с авторски права, но по този начин ще го надградим”, обясни зам.-кметът Ганчо Карабаджаков. Спектакълът „Между боговете и хората” беше един от проектите, с които Велико Търново се бори за титлата „Европейска столица на културата”. Въпреки че не успяхме да спечелим конкурса, общинската администрация е категорична, че ще реализира шоуто.

Анди Фокнър от години мечтае да направи спектакъл на Царевец. Той ще отвори във В. Търново и офис на своята фирма, чието седалище е Букурещ. Британецът има 28-годишен опит в организирането на концерти и събития, печелил е международни награди със своите лазерни спектакли и дори е изобретил няколко лазерни и концертни продукта през годините. Правил е спектакли върху планински склонове, върху парламента в Букурещ, чиято сграда е втората най-голяма в света, посочи още Карабаджаков.

Празничната програма на 22 септември ще започне по традиция рано сутринта
със света литургия в църквата „Св. 40 мъченици”, отслужена от великотърновския митрополит Григорий. В двора на емблематичния храм от 9,00 ч. ще бъде и водосветът и освещаването на бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Военният ритуал за издигане на националното знаме на Царевец е с начало 10,30 ч. След поднасянето на цветя на Пирамидата на Независимостта, празнично шествие, водено от военни духови оркестри, ще потегли към паметника „Майка България”. Там в 11,30 ч. официалните лица и гости ще положат гирлянди и цветя.

Следобед програмата ще продължи в 16,30 ч. пред сградата на Община В. Търново с празничен концерт на Славка Калчева и танцова формация “Етноритъм”. Традиционното голямо търновско хоро и тази година ще зарадва жителите и гостите на града. Тази година то няма да е във формата на дълга редица, която да тръгва от паметника на Майка България до Царевец, а ще има пет основни пункта, където участниците ще танцуват, поясни дирукторът на дирекция “Култура” Нелина Църова. Пунктовете са в пространството пред общината, пред паметника на обесените, на площада в началото на Самоводската чаршия, около паметника „Велчова завера”, в началото на ул. „Пиколо” и пред Царевец. Славка Калчева ще обиколи всички места, на които търновци ще танцуват, за да се включи в празника.

Тържествената заря-проверка започва в 19,30 часа. На нея се очаква да присъстват служебният премиер Георги Близнашки. В празничния ден във Велико Търново ще дойдат военният министър Велизар Шаламанов и министърът на културата Мартин Иванов.