Защо никой не взима на сериозно древните богове в оставка?
Защо никой не взима на сериозно древните богове в оставка? / Thinkstock/Getty Images

Защо никой не взима на сериозно древните богове в оставка?

Хората вярват в най-различни богове. Едни почитат Христос, други Аллах, има и такива дето служат на дявола и сатаната. Има най-различни секти. На този фон е странно, че никой не почита вече богове на древна Гърция и Рим. Същевременно хората хем не вярват в тези богове, хем има много хотели, ресторанти, наречени Нептун, Посейдон Дионис и разни други. А специално за Нептун има анимации, свързани с морско кръщене, като вид развлечение. Защо никой не взема на сериозно тези богове, толкова добре известни и популярни в близкото минало? Нима е лошо да почитаме Дионис, например?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Не е съвсем никой да не вярва в боговете на древна Гърция и Рим. Да, на пръв поглед това са богове в оставка, но един бог никога не подава оставка. То един министър-председател трудно я подава, та камо ли бог. Той може да бъде свален насилствено, натирен, освиркан, но продължава да си е бог. Ето как, макар и в ограничени размери, тези, култове продължават да са активни. Нещо повече. От 90-те години на миналия век официално съществува религиозното движение елинизъм с 2 000 регистрирани последователи и други 100 000, които са декларирали някакъв интерес. През 1997 година в Гърция беше създадена подобна религия, член на Международния съвет на етническите религии. И последователите на този култ си тачат олимпийските богове и празниците, свързани с тях. В Америка течението за паганска реконструкция е още по-старо, от 70-те години. Редица организации, които са посветени на елинския и римския политеизъм, са признати за религиозни движения. Дотук с оставката.

Наред с това кръщаването на хотел, ресторант и прочее, никога не се е притеснявало от сакралността, тя е търсена. Щом има курорти, лечебни центрове, местности, кръстени на светии, то къде е разликата тогава? Дали ще е Св. Никола или Нептун, все тая. А това ни води и до следващата нишка. Казахме, че боговете не подават оставка. Но те не винаги си отиват. Понякога просто сменят партийната си принадлежност. Всъщност елинският и римския политеизъм са се влели директно в гръцкото и италианско християнство, където няма вече много богове, но има десетки светци, покровители на това и онова. Което е същото, формално погледнато. Молитвата за безпроблемно плаване вече не е към Посейдон или Нептун, а към Свети Николай - покровителят на рибарите и моряците. Е, не е ли същото? Така или иначе всичко се свежда до небесния ходатай. Дори стриктно монотеистични религии не просото произтичат една от друга, но са взели редица белези от по-древните.

Но това не е темата сега. Защо не почитаме Дионис? Е, как да не го почитаме. Може да не го наричаме с това име и да не следваме специални обреди, но щом отбелязваме конкретни житейски събития, значи следваме тази практика. Изобщо не отваряме дума за сурвакането, мартениците, боядисването на яйца, които са пагански култове. Така че ние си почитаме всички богове от политическия спектър, само че не го правим открито. Но, както и при изборите тайната на вота си е наше право.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук