Съдът в Камерун: Пиеш ли Бейлис, значи си гей
Съдът в Камерун: Пиеш ли Бейлис, значи си гей / снимка: Guliver/Getty Images

Съдът в Камерун призна за виновен в хомосексуализъм мъж, пил "Бейлис" - микс от уиски, ликьор и сметана.

Подсъдимият бил заклеймен като гей (в Камерун това е престъпление), тъй като пиел "женско питие", допълва БГНЕС. Не се съобщават нито името му, нито каква е присъдата. Антигейският закон в страната обаче предвижда до 5 години затвор и глоба 350 долара.

Хомосексуалните в Камерун са обект на преследване от 1972 г., когато еднополовите отношения са обявени извън закона. Уличаването в хомосексуализъм, като правило, е въз основа на косвени доказателства. Арести заради "Бейлис" имаше и през 2011 г., когато бяха задържани двама мъже, консумирали "женската" напитка, а също и заради "хомосексуалното" им облекло.

Мъжете бяха освободени по настояване на "Амнести интернешънъл" и други международни правозащитни организации. Властите в Камерун оправдават действията си с обяснението, че "хомосексуализмът е противоестествена дейност, заплашваща да елиминира възпроизводството на човека".

Комисията по човешки права на Камерун следва поетия от властите дискриминационен курс, като отказва да разпознае криминализацията на хомосексуализма като накърняваща човешките права. "Да си гей в Камерун, очевидно е истински ужас", обобщават ситуацията от "Амнести интернешънъл".