София през очите на един столичанин, организирал „паважната революция”
София през очите на един столичанин, организирал „паважната революция” / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
София през очите на един столичанин, организирал „паважната революция”
74914
София през очите на един столичанин, организирал „паважната революция”
  • София през очите на един столичанин, организирал „паважната революция”

Поглед към празника на столицата през очите на един софиянец, който неотдавна организира „паважна революция" за опазването на каменната настилка на столичната ул. „Иван Асен". В ефира на Дарик създателят на сайта „Изгубената България", който продължава да събира миналото, запечатано в старите фотографии - Пейо Колев, разказа за „изгубените" образи на София, за изграденото през годините и това, което показва столицата днес.

Той се надява догодина да бъде възстановен „Мемориала на Първи и Шести пехотен полк" на Желязната първа софийска дивизия, който е съществувал до 80-те години на миналия век на мястото на днешния паметник до НДК.

„Паветата са една изключително добра настилка. Те са почти вечни. След като ги направиха миналата година, сега, след дъждовете паветата се разболяха от остра парадонтоза и са цъфнали, търкалят се по улицата. Нискоквалифицирани работници с още по-нискоквалифицирани технически ръководители и резултатът е на лице. Единственото, което направиха свястно, да им го призная, това са тротоарите и също така трябва да призная, че нямаше да стане така, ако не им бяхме седели над главите. Защото ние ги принудихме да оправят бордюрите", коментира Колев.

По думите му апогеят на града е бил по времето на Иван Иванов, но много е работено по времето на Фердинанд, който пристига тук „със своите виенски вкусове".

„Идва тук в тази кална столица, в която не е имало павиран нито един булевард, депутатите си събували гумените галоши и са ги оставяли на стълбите на парламента. Това го е писал Иречек и много често в тази кал тези галоши са се губели. Под галошите има лачени обувки. Фердинанд още на първата година е направил зоопарк в София, което е изумително", коментира той.

„Всички символи, картички и албуми на София са със сгради, които в общи линии са строени по времето на Фердинанд и това са сградите, които ние най не можем да опазим. Пред повечето такива символни сгради има паркинг. Вече ми се изтри устата да повтарям, обаче има няколко прости неща - засаждане на дървета там, където са отрязани и оправяне на тротоарите там, където е пълно с дупки, а това е почти навсякъде", мисли Колев.

Според него средата определя съзнанието, а съвременното поколение расте в неподходяща.

„За тези 25 години поколенията, които израснаха, те израснаха в свинщина, което означава, че на тях свинщината им се струва нормална среда", допълни той.

Пейо Колев разказа още, че инициативата за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк на Желязната първа софийска дивизия е събрал огромна вълна в интернет и ден след ден са се присъединявали различни организации.

„Мемориалът е бил там, той е направен 34-та година на стените на трите казарми. Цялата документация за този паметник беше някак си разпиляна и той беше забравен, обаче за няма и месец освен привърженици, събрахме и почти всички липсващи парчета от тази история. В момента се прави възстановка с леки изменения, защото ги няма сградите, но имам силната увереност и усещане, че този паметник ще бъде възстановен за 2015 година, когато са и 100 години от влизането на България в Първата световна война", допълни той.