Руски милиардер под домашен арест, подозират го в пране на пари
Руски милиардер под домашен арест, подозират го в пране на пари / снимка: БГНЕС

Руският милиардер Владимир Евтушенков бе поставен вчера под домашен арест по обвинения в пране на пари, съобщи Асошиейтед прес. Следственият комитет на Русия посочи, че Евтушенков, който ръководи холдинга Система, е заподозрян в участие в схема за пране на пари, включваща петролни активи в република Башкорстан. Система притежава петролната компания Башнефт, чиято централа е в Башкорстан.

Система посочи в изявление, че обвиненията са "напълно неоснователни" и заяви, че ще се бори срещу тях. През юни руски медии съобщиха, че държавната Роснефт, най-голямата петролна компания в Русия, обсъжда придобиване на Башнефт. През юли московски съд замрази акциите на Башнефт заради разследване за пране на пари. Роснефт се ръководи от близкия до Путин Игор Сечин, припомня АП.

Сред останалите активи на Евтушенков, когото списание "Форбс" определи като 15-ия най-богат човек в страната със състояние от 6,8 млрд. долара, е МТС - най-големият мобилен оператор в Русия.

Евтушенков ще изтърпи домашния арест в село Жуковка, Московска област. Според решението на съда са му забранени разходки, срещи с други лица освен представители на следствието и адвокати, както и използване на интернет, телефон и всякакви други средства за комуникация.

Законовият текст, по който са предявени обвиненията срещу милиардера, предвиждат максимално наказание лишаване от свобода до 7 години и глоба до 1 милион рубли, допълва ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА