Кметове: Язовирите помагат при наводнения, не трябва да се търси вината в тях
Кметове: Язовирите помагат при наводнения, не трябва да се търси вината в тях / снимки: БГНЕС

Язовирите помагат при наводнения следствие на проливни и интензивни дъждове и не трябва да се търси вината единствено в тях. Това каза за БТА кметът на община Калояново Александър Абрашев. Неговото становище се подкрепя и от останалите кметове на пловдивски общини, които пострадаха от проливните дъждове през последните десетина години.

Община Калояново беше първата - през 2005 г. там за шест часа се изваля дъжд от 180 л на кв.м., което бе отричано като факт дори и от синоптиците. Девет години по-късно подобни данни вече се приемат като нещо нормално, коментира Абрашев. Според него проблемът на равнинните общини е, че огромните количества скатни води от заобикалящите ги планини не могат да се поемат от реките и се разливат по дворове, наводняват се къщи, кирпичените постройки се срутват. В планинските райони има ударна вълна, която пък разрушава инфраструктурата.

Поддържането на речните корита и дерета е задължение на общините

В тази връзка той е категоричен, че язовирите помагат и като пример сочи фаталния юни през 2005 г., когато по думите му голямата вода в с. Дълго поле е дошла от единственото място, където няма язовир. Същата година, припомня Абрашев няма община, която да не пострада от наводнение, но само при два от случаите причината са язовири - в с. Цар Калояново и в с. Бисер.

Водоемите са изградени на пътя на скатните води и ако ги няма при пороен дъжд ударната вълна ще удари населените места и резултатите ще бъдат трагични. Преди да прелеят в рамките на 7-8 часа те събират водата, което дава възможност тя да се регулира чрез контролирано изпускане на язовира, допълва кметът.

Според него и държавата трябва да помага с техника и средства, но поддържането на речните корита и деретата си е задължение на общините. И когато се извършва редовно - разходите са по-малко.

Днес със средства от ЕС община Калояново е коригирала коритото на р. Стряма и редовно почиства отводнителните канали. И въпреки всичко кметът се моли да не падат дъждове със същия интензитет. "Не съм страхлив човек, но изпитвам страх от наводнение и когато завали по-обилен дъжд не мога да спя нощем", добавя Абрашев.

В Карлово всички язовири са проверени и критични точки по тях за сега няма

На 14 юни 2012 г. р. Тунджа отнесе подпорни стени в Калофер, скатни води от Калоферския балкан разрушиха улици, наводниха дворове. Две години по-късно община Карлово продължава да укрепва речното й корито - изградени са две подпорни стени, чака се подпис от Басейнова дирекция за трета, коментира кметът на общината Емил Кабаиванов. Можем да кажем, че сме спокойни за Калофер, независимо, че има още една критична точка – при навлизането на реката в града, допълни той.

Проблеми за община Карлово създава и р. Стряма, която минава край селата Столетово, Слатина, Каравелово и Климент. В тази си част обаче тя е публична държавна собственост и там мерките трябва да се предприемат от "Напоителни системи", а ние за каквото трябва сме ги сигнализирали, твърди Кабаиванов. Той съобщи, че всички язовири, които са от местно значение са проверени и бе категоричен, че критични точки по тях няма.

Проблем обаче остава язовир Климент, който събира скатните води от Средна гора, а под него е с. Климент. За целта са почистени и укрепени деретата преди и речните корита след него, но по думите на Кабаиванов най-сигурно е да не вали много. Той обаче смята, че изпълнителната власт трябва да помага с целеви средства превантивно на общините, а не да се мобилизира след като се случи бедствието.

Най-планинската община в Пловдивска област - Лъки - май е единствената, която през последните години няма подобни проблеми. С построяването на нов мост на р. Белица на пътя за Кръстова гора бе отстранена една от най-критичните ни точки в района, коментира кметът на общината Валентин Симеонов. Укрепени са и бреговете на реките, каза той, но като проблем посочи свлачищата върху пътищата, причинени от дъждовете и подкопаването им от реките при силна вода. За това обаче ни е необходимо съдействие от страна на Областно пътно управление за укрепване на скатовете и изграждане на допълнителни подпорни стени в критичните участъци, коментира Симеонов.

Край Сопот язовирите са изпуснати наполовина и могат да поемат проливен дъжд

Скатната вода от Стара планина е нещо много страшно и ние се опитахме да я "вкараме" в канализацията на Сопот, каза кметът Веселин Личев. По този начин обаче се покачва нивото на подпочвените води и се наводняват къщите и шахтите се затворят. Сега общината прави втори опит да заусти водата в канализацията,
но вече при много по-широки тръби.

Намиращите на територията на общината четири язовира превантивно са изпуснати на 50% и така ще могат да поемат евентуалната по-висока вълна при проливен дъжд, а и да прелеят - след тях няма да има ударна вълна, коментира Личев. Той е категоричен, че ако не са язовирите - щетите при поройни дъждове ще бъдат многократно повече. За един язовир страшното е да се провокира стената му, а това, че в него има много вода не трябва да бъде притеснително, добави той. Ако ги няма язовирите водата от всички планински дерета ще се излива с яростна вълна върху равнината и населените места, прогнозира той.

Явно е, че вече има климатични промени, които се изразяват в кратки, но обилни валежи и това трябва да ни накара да се замислим, добави Личев. Очакват се поройни дъждове, пресъхналите реки ще потекат отново и там където са застроени през последните години - ще бъдат заливани, а това, по думите на Веселин Личев означава да се разчистят всички големи дерета и коритата на бивши реки, за да тръгне отново водата по тях.

Кметове Язовирите помагат при наводнения не трябва да се търси вината в тях
netinfo


В Хисаря са необходими сериозни средства за тотална превенция срещу наводненията

"Нищо не можем да направим - язовирите са пълни, крановете им са отворени, преливниците преливат - а дъждът продължава да вали и водите си текат по пътищата и улиците на населените места.

Време!" Така коментира последната ситуация кметът на Хисаря Пенка Ганева. Само в с. Красново се събират над седем реки, които през другото време са сухи, а сега преливат, добави тя с риторичния въпрос - "Какво може да направи една община като Хисаря с този ограничен бюджет?".

Почистваме по програмата за Временна заетост дерета и речни корита, но на най-критичните точки, а има места, за които е необходима сериозна техника, с каквато ние не разполагаме, добави Ганева. Тя е категорична, че са необходими сериозни
средства за тотална превенция.

Отпор на наводненията можем да дадем само ако почистим превантивно всички реки и дерета, за да "отворим" пътя на вълната, коментира и Руси Русев, старши експерт Гражданска защита в община Първомай. В тази връзка той припомни, че причината за наводнението в селата Виница, Крушево и Брягово през 2012 г. не са язовирите, а дъждът, който валя два часа и бе 109 л/кв.м.

Не е опасна и р. Марица на територията на община Първомай, тъй като в най-критичните си участъци край Виница, Крушево и Добри дол нивото на водата й в момента е много под критичния максимум, добави Русев. По думите му спокойна е ситуацията и при четирите язовира в Първомайско, два от които са напълно източени след предписания на специалистите.