БЧК обмисля да отнеме наградата за хуманност на кмета на Ковачевци
БЧК обмисля да отнеме наградата за хуманност на кмета на Ковачевци / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БЧК обмисля да отнеме наградата за хуманност на кмета на Ковачевци
74868
БЧК обмисля да отнеме наградата за хуманност на кмета на Ковачевци
  • БЧК обмисля да отнеме наградата за хуманност на кмета на Ковачевци

Българският червен кръст обмисля дали да отнеме отличието за хуманност, което в началото на май, тази година връчи на кмета на община Ковачевци - Васил Станимиров. Това съобщи пред Дарик Марияна Стоянова, ръководител на бежанско-мигрантска служба към организацията, по повод отказа на жителите на ковачевското село Калище и областната управа децата бежанци да посещават местното училище.

По думите й до този момент общината е давана за пример като място, където населението показва толерантно отношение към имигрантите.

На 8 май Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец, от хуманитарната организация гостуват в Ковачевци и по време на честванията награждават кмета на общината Васил Станимиров за хуманност, отговорно отношение и неутралност към бягащите от войната в Сирия и обитаващи Центъра на временно настаняване на територията на Ковачевци. Няколко месеца по-късно, в навечерието на 15 септември както местните жители, така и управата застават срещу това децата бежанци да ходят заедно на училище с 18-е българчета, които посещават  школото.

„Действително Васил Станимиров беше показал едно толерантно отношение и говореше с необходимия респект и е съдействал на напшата организация при доставянето на хманитарна помощ. Дори сме имали случи да даваме за пример как в тази малка община и село хората нямат настроения и нормално приемат съжителството с приемателен център за бежанци”, коментира Марияна Стоянова от бежанско-мигрантската служба към БЧК.

Стоянова заяви, че към този момент ръководството на Червения кръст обмисля какви мерки да предприеме и дали да бъде отнета наградата на кмета на Ковачевци.

„Нашето ръководство обсъжда ситуацията. Действително е огорчение и за нас като организация, която преценява на кой, кога и как да бъде дадено подобно отличие уведомено. А човекът, получил такова отличие, няколко месеца по-късно виждаме, че застава на абсолютно противоположни позиции”, посочи тя.

По отношение на толерантността Стоянова допълва: „Когато те са кротко е един център и никой не ги вижда, е много по-лесно да си толерантен. Но толерантността излиза тогава, когато те са заедно с нас и в ежедневието правим неща заедно, както е ходенето на училище”.