Театрална група Малкият принц събира бъдещи актьори
Театрална група Малкият принц събира бъдещи актьори / Личен архив

Нова театрална формация ще обучава деца към ЦРД във Враца. Формацията е наречена „Малкия принц“ и е създадена на рождения ден на 29-ти юни - рождения ден на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Художествени ръководител е врачанинът Тодор Димитров – актьор, театрален мениджър, преподавател и докторант в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Той е бил дългогодишен член на трупата на емблематичния за Враца и областта Театър за деца и юноши „Пионер“ с художествен ръководител Дария Горанова. „Заедно да повярваме в тайната на Екзюпери: "Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.“ Обещавам ви да се научим да се вдъхновяваме, да копнеем за огромното и безкрайно... да гледаме в една посока... да бъдем екип, обграден от приятелство и обич, защото "най-голямото богатство, това са човешките взаимоотношения“, казва Димитров.

По думите му децата в групата  ще се обучават не само на актьорско майсторство и ще станат по-уверени в себе си и във възможностите си; ще излизат без притеснение пред много хора и свободно да представят идеите си; ще развият своята наблюдателност, аналитичност и въображение; ще работят в екип и да подхождат дисциплинирано и отговорно към задълженията си; ще се занимават и преоткриват образците на българската и световна литература; ще обогатят своите представи и знания за света, изкуството и в частност театъра; ще се забавляват да постигат напредък в овладяването на собствената си психо-физика и най-важното по думите му  - „Ще се научат да създават илюзия и да вярват в нея“.

Бъдещите актьори ще бъдат определени след събеседване, което ще се проведе в петък и събота в Центъра за работа с деца във Враца. Препоръчително е да знаят някакъв художествен текст, уточняват още от Центъра.