40 участници в Празника на плодородието в Шабла
40 участници в Празника на плодородието в Шабла / Община Шабла

Празник на плодородието се организира за втора поредна година в Шабла на 14 септември. С решение на Общинския съвет от април т.г. датата, на която се отбелязва Кръстовден, е определена за ежегоден празник на общината.

И тази година ще се даде възможност на всички местни производители да подредят свои щандове. Очаква се близо 40 участници да покажат продукцията си в парка на морския град, съобщи кметът на общината проф. Райна Бърдарева.  Шабла ще посрещне и гости от Румъния и Полша. За празника тази година ще се ползва нова озвучителна техника, осигурена по проект на Местната инициативна рибарска група, съобщи още Бърдарева.

Събитието е с конкурсен характер. Ще бъдат връчени награди в няколко категории: най-едри зеленчуци /лук, морков, тиква, диня, грозд, картоф, домат, капия и др./; най-добре аранжиран щанд; най-богат щанд; най-вкусни местни и национални ястия; най-характерен обреден хляб.

Специално жури, под председателството на Ути Бъчваров, ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи парични награди и грамоти. В края на празника всички ще могат да опитат от вкусно приготвения миш-маш на Ути.

В културната програма ще се включат самодейни колективи, предвиден е и концерт на Николай Славеев.