БНБ: Цветан Василев декларира принципни намерения за действия
БНБ: Цветан Василев декларира принципни намерения за действия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На 22 август 2014 година Българската народна банка е изпратила писма до двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка (КТБ) - "Бромак" АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО). Писмото е с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС, съобщават от БНБ.

В посочения срок бяха получени отговори от Цветан Василев, едноличен собственик на капитала на "Бромак" АД, и от ФГДРСО, които не съдържат конкретни предложения и финансови ангажименти, но в които се декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия. Цветан Василев информира, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и правителството структурирано предложение, посочват още в своето съобщение БНБ.

От своя страна ФГДРСО заявява намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка ("дю дилиджънс") и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство, допълват от БНБ.

"По този повод БНБ потвърждава своята готовност за поддържане на конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ. Междувременно централната банка продължава работата в рамките на законовите си правомощия за точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ - нещо, върху което и в момента работят екипи от квестори и одитори. Отговорите на акционерите потвърждават безспорния факт, че в този случай не съществуват бързи решения с мигновен ефект", допълват още от БНЛ.