Съветът по сигурността към МС одобри работния вариант на „Визия 2020
Съветът по сигурността към МС одобри работния вариант на „Визия 2020 / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри с консенсус работния документ "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", съобщиха от пресслужбата на кабинета. В утвърдения вариант на документа са отразени становищата на всички отговорни институции. В следващите дни Визията ще бъде публикувана за обществено обсъждане, пише в съобщението.

Документът бе преработен, след като първоначалният текст, в който Русия бе категоризирана като заплаха за сигурността на България, предизвика разногласия на високо ниво - между президент и служебен премиер.

Във "Визия 2020" се предлага актуализирана оценка за външната среда за сигурност, обосновават се ползите от инвестиции в отбраната, определя се пътят за достигане на по-високи разходи за отбрана в съответствие с дискусията в НАТО. Работният документ посочва също така основните необходими способности за съвременната отбрана на България, допълват от МС.

На базата на тази Визия и решенията на Срещата на върха на НАТО през септември 2014 г. МС ще приеме Национална програма "България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020", в съответствие с приоритетите и задачите на служебното правителство.

Националната програма ще бъде предложена на 43-то Народно събрание, като експертната работа по бъдещия документ има за цел да бъде улеснено и максимално ускорено постигането на политически консенсус по стратегическите приоритети в областта на отбраната между партиите в 43-тото Народно събрание, пише в съобщението на пресцентъра на кабинета.

Документът, който обявява Русия за заплаха, е редактиран до късно снощи и тази сутрин е представен наново на премиера Георги Близнашки стана ясно по-рано днес. Източници на bTV обясниха, че „Визията 2020" на военния министър Велизар Шаламанов е претърпяла известна промяна, като текстовете, които директно посочват Русия като заплаха, са смекчени, но запазват смисъла за променената среда за сигурност след анексирането на Крим от руската федерация.

Междувременно служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, който участва в откриването на новата учебна година във Военната академия "Георги С. Раковски", заяви, че приемането на такъв документ е изключително необходимо поради изтичане срока на текущите документи, както и поради явното неспазване на записаното в Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, приета през 2010 г. в парламента. Ще бъде посочено също, че всички проекти, които произтичат от националната програма и са над 100 млн. лв. ще бъдат внесени в парламента в съответствие с изискването на Закона за отбраната и въоръжените сили, предава БТА.

В изказването си при откриването на учебната година във Военната академия министър Шаламанов посочи, че актуалната среда е много сериозно променена в сравнение с отчетеното през 2010 г. и това налага сериозна преоценка и адекватно реагиране в сферата на военното планиране.

Шаламанов отбеляза, че в приетите приоритети и задачи на служебното правителство е посочена амбицията да бъде изготвена и приета национална програма "България в НАТО и европейската отбрана 2020", която да дефинира механизма за увеличаване на разходите за отбрана с цел достигане 2 процента от БВП до 2020 г., от тях не по-малко 15-20 процента за инвестиции, 1,5 процента за научни изследвания за усъвършенстване на бойните способности на въоръжените сили и принос чрез инвестициите в отбраната към технологичното обновление на индустрията ни.

България така и не успя за последните 15 години да изработи единен план за модернизация на Българската армия, отбеляза Шаламанов. Появяваха се списъци с проекти, без ясно финансиране, без ясен приоритет, в резултат на която над 2 млрд. лв. от българския данъкоплатец бяха похарчени и България купи хеликоптери на по-високи цени от Албания с по-ниски способности; заяви транспортни самолети, след това намали бройката; получи на политическа цена фрегати и други бойни кораби , за които не беше предвидена поддръжка в резултат на което тяхната бойна ефективност към момента е силно намаляла, даде примери министърът.

Така и не беше преодоляна стопроцентовата зависимост от Русия по отношение на боеспособността на нашата авиация, каза още министърът. Той обобщи, че това са все въпроси, които са се натрупвали през годините, но счита, че поради това, че има ясно разбиране на проблема и сериозна експертиза, е възможно проблемите да бъдат решени професионално и в тясно сътрудничество със съюзниците ни.