Още едно животно почина в столичния зоопарк, този път бизон
Още едно животно почина в столичния зоопарк, този път бизон / снимка: БГНЕС, архив
Още едно животно почина в столичния зоопарк, този път бизон
74556
Още едно животно почина в столичния зоопарк, този път бизон
  • Още едно животно почина в столичния зоопарк, този път бизон

Още едно животно е починало тази сутрин в столичния зоопарк - бизон. По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова бизонът е от разболелите се миналата седмица животни. Днес е сформирана и съвместна комисия с представители на Столичната община и Агенцията по безопасност на храните за цялостна проверка на зоологическата градина, която да установи причините и източника за масовото измиране на животните.

Все още не са готови окончателните доклади от Агенцията по безопасност на храните, но към момента се смята, че заразяването на животните е вследствие на влагата и дъждовете, заяви Фандъкова. По думите й има и още животни, които не са в добро състояние.

„Окончателните доклади, които очакваме от Агенция по храните, не са излезли. Последната информация, която имам, но тя все още не е официална, е, че това се е получило вследствие на влага и дъждове. Не съм специалист. Нека изчакаме сериозно и отговорно експертите и то компетентният орган в лицето на Агенцията за безопасност на храните да излезе със становище, с доклад, за да можем вече окончателно да направим своите изводи. Трябва да се намери категорично причината и разбира се, ако се установи някаква вина, да последват много строги санкции", обясни Фандъкова.

Столичният зоопарк бе затворен на 25 август, след като три гаура, два яка, камила и козирог починаха в рамките на няколко дни. Според първоначалната проверка причината е наличието на пестициди в храните, с които се хранят животните.