„Занаяти от Троянско” пристигат в Шумен
„Занаяти от Троянско” пристигат в Шумен / netinfo

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян гостува на Регионален исторически музей - Шумен с изложбата „Занаяти от Троянско" до 29 септември. Жителите и гостите на града ще могат да разгледат изложбата в Мраморното фоайе на музея.

Експозицията включва предмети на специфичната за Троянския край материална и духовна култура от различни раздели на народното изкуство - керамика, художествено дървообработване и металообработване, традиционни тъкани и облекла, обясняват от РИМ-Шумен. Сред тях са безспорни образци на местните занаяти като изделията на братята Илия и Кирил Тотеви - майстори златари от Троян.

Произведенията на майсторите грънчари също заемат подобаващо място в изложбата. Включено е творчеството на майсторите Баю Добрев и Стойко Шошков с техните чинии с рисувани „Захариеви китки". Най-голямо е разнообразието от стомни - „Троянка", Динченка", „Ловчанка", „Шейтанка", „Булка", „Рогачка". Делви, ръкатки, бардуци за ракия, чинии от края на ХІХ и началото на ХХ век показват разнообразието от форми, изработвани от троянските грънчари. Със своята старинност и изящна естетика ще ни впечатлят чиния от 1852 г. и пукал за вино от 1860 г.

Красотата на троянските тъкани е изобразена чрез пешкири, църковни месали, плетени вълнени чорапи, както и чергите „на ножове" и „на облаци ", в които е втъкано усещането за красота на балканджиите. От празничната женска носия привлича вниманието престилката „на гюлове", слагана само по специални поводи.

В зала „Съкровищница" до 30 септември пък може да бъде видяно и Луковитското съкровище.