Европейската столица на културата ясна до дни
Европейската столица на културата ясна до дни / Пресцентър

София и Югозападен регион представиха на компетентно европейско жури своя проект за Европейска столица на културата 2019.

Българският град за званието ще стане ясен на 5-ти септември.

Официалното закриване на среща бе поставено от кмета на Благоевград Атанас Камбитов, кмета на София Йорданка Фандъкова и от зам.-председателя на КРИБ Атанас Гаров.

Столичният екип заедно с екипите на Перник, Благоевград и Кюстендил  изненадаха проверяващите с индустриални потайности, места на памет, дебат, проблеми, апатия и обезличаване. Представени бяха и активните граждански проекти за промяна на средата, отношенията между институциите, заедно с идеите за културна трансформация на София, Благоевград, Перник и Кюстендил през 2019 година.

Благоевградският кмет Атанас Камбитов приветства журито с думите: „Подкрепата за Европейска столица на културата е споделена в целия Югозападен регион. Тази вечер Благоевград ви предлага вино от нашия регион - български сорт, който вирее само в нашия регион. Това е вино с характер и потенциал. Точно това добавя и регионът в кандидатурата на София 2019 - качество и идентичност! Искам още един път да изразя общата ни подкрепа и готовност да създадем успешна Европейска столица на културата през 2019 година”.

Посещението на журито за пореден път стана повод да се подчертае, че София, Благоевград Перник и Кюстендил успяха да превърнат тази инициатива в гражданска кауза. Кауза в която се включиха хилядите жители на тези  общини.

Общата кандидатура на Благоевград, София, Перник и Кюстендил стана факт през първата половина на 2013 г., а акценти в концепцията при кандидатстването са изграждане и възстановяване на културната инфраструктура, създаване на междусекторни партньорства, платформи за подкрепа на творческото преподаване, предприемачество и иновации. Във всеки от четирите града има сформирани екипи от културни и обществени дейци, които разработват проекти по кандидатурата