Миков прогнозира разединена България след изборите
Миков прогнозира разединена България след изборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Лидерът на БСП Михаил Миков прогнозира в предаването „Седмицата" на Дарик една разединена България след изборите, но изрази надежда в служебното правителство и най-вече в Министерство на вътрешните работи, че ще се направят едни честни избори и ще бъдат предотвратени всички опити за манипулиране и измама.

Той поясни, че не би насърчил кампания за злепоставяне на другия и призова за честност и коректност.

„Ще ограничим средствата за предизборната кампания и агитация и ще ги дарим за нуждаещите се в Мизия. Призовавам и останалите партии да направят същото, да ограничат концерти и агитации и да дарят пари на нуждаещите се, например в Мизия, вместо да се заливаме с вода", коментира Миков.

Прогресивно данъчно облагане, по-справедливо поемане на тежестите в социалното осигуряване, повече участие на държавата в икономиката за стимулиране на индустриалното развитие и увеличаване на работните места, ще са някои от основните послания на БСП в предизборната кампания, посочи Михаил Миков.

По повод отношението на БСП към АБВ, Миков попита кое е лявото в АБВ? "В хората, които са бивши членове на БСП? Лявото трябва да бъде в политиката", коментира той.

Кой да е външен министър на ЕС?

Въпросът кой да е външен министър на ЕС не го решава нито Борисов, нито българското правителство. Така лидерът на БСП отговори на думите на лидерът на ГЕРБ в Седмицата на Дарик, че вътрешнополитическият разнобой и поведението на БСП са причините Кристалина Георгиева да не е фаворит за поста.

"Не знам дали да коментирам мъката и съжаленията на Борисов, или дествителната обстановка. Този въпрос за външния министър на Европейския съюз не го решава нито Борисов, нито българското правителство и да спекулираш по такъв евтин начин с ПЕС и българските социалисти е елементарно. Можеш от време на време да излъжеш някого, но цяла Европа знае, че този въпрос се решава на масата на големите партии в Европа и не зависи от Борисов", коментира Миков.

Миков: Голямата заплаха за България не е Русия, а разединението в обществото

Стига сме бавили Южен поток. Той е работни места и ползи за България, призова Михаил Миков. Голямата заплаха за България не е Русия, а разединението в обществото, политиците, сред гражданите, заяви Миков в Седмицата на Дарик.

"По отношение на външната политика стана ясно, че това е една голяма глупост и провокация с тази милитаристична терминология. България няма нужда от това. България трябва да изпълнява своята последна приета от парламента стратегия, докато не се проведе парламентарна дискусия за промяната в тази стратегия. България трябва да бъде фактор на стабилност и мост между Изтока и Запада, а не да ни набутват в някакви елементарни номера на русофобия. БСП държи както на приятелските отношения със съседите, така и с Русия, при съобразяване, че сме членове на ЕС. Същност ЕС още не е променил своите виждания за отношенията си с Русия и това, което се случва сега в Украйна, това засилване на противопоставянето, ще нанесе колкото вреди на България, толкова вреди и Европа. Проблемът е, че България е по-бедна и по-скъпо й струва. По-скъпо струва на гражданите това противопоставяне. Нашите политици, правителство, независимо дали е служебно, или избрано от парламента, трябва при всички случаи да мисли за националния интерес. Националният интерес не може да бъде противопоставян и ние да бъдем слагани в първите редици на противниците на Русия", допълни Миков.

Цялото интервю с Михаил Миков може да чуете на Radio.DarikNews.bg