Бременски музиканти гостуват в Стара Загора
Бременски музиканти гостуват в Стара Загора / Община Стара Загора

От 30 август до 4 септември 2014 Mладежкият оркестър на Бремен ще изнесе общо 4 концерта в България. Концертите ще се състоят в Бургас, Стара Загора и Варна. С гастролите си в България младите музиканти целят да поставят началото на едно перспективно музикално сътрудничество. Старозагорската публика може да ги види на 2 септември от 19.00 ч в залата на Оперен театър. Входът за концерта в Стара Загора е с покани, които всички желаещи могат да получат безплатно от касата на Операта, в дните преди събитието.


Фактът, че почти 60 музиканти ще потеглят със своите инструменти за България в края на август, може да се нарече постижение на организационното майсторство. Когато идеята за това изключително по своя характер музикално-образователно пътуване хрумна на една амбициозна млада жена, тя едва ли бе нещо повече от една мечта.
Рена Градманн, докторант в областта на природните науки и любител-контрабасист, посещава за първи път България през 2004 като 15-годишна, водена от желанието да опознае една не толкова отдалечена географски, но твърде непозната за Западна Европа страна. Едногодишният ѝ престой в страната се осъществява благодарение на организацията Youth for Understanding. Приета сърдечно от българско семейство в Стара Загора, град разположен в централната част на страната, Рена Градманн започва да изучава не само езика, но и манталитета и духовните ценности на един народ с богати културни традиции. Животът в българското семейство, пътуванията из България, както и срещите, и разговорите с местните хора оставят в нея дълбоки и дълготрайни впечатления.

Неуморните усилия на организаторите на турнето като Градманн, помощник-ръководителката на Бременския младежки оркестър Катарина Нора Тидтке, както и подкрепата на Община Стара Загора и на Гьоте Институт в София, направиха настоящия немско-български музикален проект реалност. За участие в турнето бе спечелен известният българският пианист Юлиан Горус, победител в Бременския конкурс за пианисти. На диригентския пулт ще застане дългогодишният ръководител на оркестъра Стефан Гайгер. По време на концертите ще прозвучат: Концерт за пиано Nо 1 на П. И. Чайковски и Симфония No 5 c-mol на Лудвиг ван Бетховен. По време на пребиваването си в България, младите музиканти от Бремен ще бъдат настанени в български семейства, което ще им даде възможност за едно непринудено общуване с хората на България. В програмата на пътуването са включени и съвместни мероприятия с български ученици от училищата с изучаване на немски език.

Организаторките са вoдени от убеждениетo, че невъзможни неща нямa. Обикновено, международни музикални проекти като този се раждат като мечта и в началото живеят единствено в ентусиазма, възторга и отдадените усилия на един единствен човек, но след това, радостта от осъществената мечта споделят стотици приятели на музиката.