Издирват затворник, избягал от общежитията в Самораново
Издирват затворник, избягал от общежитията в Самораново / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Издирват затворник, избягал от затворническото общежитие в Самораново
74528
Издирват затворник, избягал от затворническото общежитие в Самораново
  • Издирват затворник, избягал от затворническото общежитие в Самораново

Вчера сутринта от затворническото общежитие от открит тип в село Самораново е избягал 40-годишният затворник Николай Сашков Йорданов. Това съобщи пред журналисти директорът на затвора в Бобов дол комисар Александър Апостолов

По думите му беглецът е излежавал малка присъда за кражба, а това е и причината да бъде настанен в общежитие, откъдето може лесно да се избяга. Издирването на мъжа продължава.

След като бъде задържан отново, той ще бъде върнат в затворническото общежитие да доизлежи оставащите му четири месеца затвор, поясни комисар Апостолов.

„Тук се касае за бягство от затворническо общежитие, което е открит тип. Не става въпрос за бягство от места за лишаване от свобода, каквито са затворите, те са и от закрит тип. Лишеният от свобода, който и осъществил бягството, е извършил престъпление с не толкова висока степен на обществена опасност и самият съд е постановил настаняването му в такъв тип заведения, каквото е затворническото общежитие от открит тип. Тези заведения са със смекчен режим и охрана, което предполага, че лишените от свобода, които се настаняват в затворническите общежития от такъв тип, дори могат да работят на външни работни обекти без охрана, което не е проблем за една част от тях да нарушат режима и да осъществят такова бягство", обясни Апостолов.

Изясняват се причините, довели до това бягство.

„Първоначално имаме данни, че същият преди няколко дни е получил призовка във връзка с това, че има непълнолетен син, срещу когото е образувано досъдебно производство, което силно го е разтроило и може би това го е мотивирало да предприеме тези необмислени действия от негова страна. В най-скоро време ще имаме конкретни резултати и въпросният лишен от свобода ще бъде задържан и приведен отново, за да си изтърпи своето наказание. Остава му да излежи още четири месеца", допълни комисар Александър Апостолов.